Wykonanie
Jeśli kuchnia chińska jest Wam równie obca co mi to danie będzie dla Was na prawdę proste oraz pyszne! Jako, że chciałam stworzyć coś co będzie proste w wykonaniu muszę przyznać, że z powodu małej ilości składników, których użyłam udało mi się ;).
składniki potrzebne na 3 porcje:- 200 g
makaronu ryżowego;-
mieszanka warzyw chińskich składająca się z :
kapusty pekińskiej,
szalotki,
papryki,
pora oraz kiełek
fasoli mung-
kiełki kapusty,
słonecznika oraz lucerny;- pojedyncza
pierś kurczaka;- pół łyżeczki
kurkumy;- łyżeczka
curry;- ząbek
czosnku;-
sos słodko-kwaśny.;-
oliwa.
sposób przygotowania:
Osoloną
wodę zagotowujemy - odstawiamy z ognia, wrzucamy
makaron, przykrywamy pokrywką na 3 minuty.
Pierś z kurczaka kroimy na drobną kostkę, posiekany
czosnek dorzucamy do miski. Wsypujemy łyżeczkę
curry, pół
kurkumy oraz wlewamy trochę
sosu słodko-kwaśnego. Na rozgrzany wok wrzucamy piersi, gdy kostki będą dobrze wysmażone dorzucamy mieszankę oraz
kiełki - smażymy przez minutę na wysokim ogniu. Pod koniec wlewamy troszkę
sosu słodko kwaśnego - mieszamy oraz smażymy przez kolejne kilka minut. Gotową potrawkę nakładamy na
makaron, chwytamy pałeczki do ręki i cieszymy się smakiem !
bon apettit !