ßßß
składniki potrzebne na 3 porcje:- 200 g makaronu ryżowego;- mieszanka warzyw chińskich składająca się z :kapusty pekińskiej, szalotki, papryki, pora oraz kiełek fasoli mung- kiełki kapusty, słonecznika oraz lucerny;- pojedyncza pierś kurczaka;- pół łyżeczki kurkumy;- łyżeczka curry;- ząbek czosnku;- sos słodko-kwaśny.;-oliwa.
sposób przygotowania:
Osoloną wodę zagotowujemy - odstawiamy z ognia, wrzucamy makaron, przykrywamy pokrywką na 3 minuty. Pierś z kurczaka kroimy na drobną kostkę, posiekany czosnek dorzucamy do miski. Wsypujemy łyżeczkę curry, pół kurkumy oraz wlewamy trochę sosu słodko-kwaśnego. Na rozgrzany wok wrzucamy piersi, gdy kostki będą dobrze wysmażone dorzucamy mieszankę oraz kiełki - smażymy przez minutę na wysokim ogniu. Pod koniec wlewamy troszkę sosu słodko kwaśnego - mieszamy oraz smażymy przez kolejne kilka minut. Gotową potrawkę nakładamy na makaron, chwytamy pałeczki do ręki i cieszymy się smakiem !


bon apettit !