Wykonanie

Gdzieś w internecie nadziałam sie na taki pomysł - by włożyć "coś" do foremek na muffinki a następnie zalać to rozbełtanym
jajkiem a otrzyma sie "jajeczne muffinki".Nie wiem jak to nazwać. ale tak to właśnie wygląda. W smaku przypomina omlet - w zależności od ilości dodatków - bardziej lub mniej. U mnie bardziej - bo były robione dla jęczydusz, które nie chcą jeść
papryki ani
szczypiorku ani innych pyszności...

Składniki:

posiekana
cebulkaszynka/kiełbasa lub tp
ser żółtydodatkowo, bym dała:
paprykępomidorcukinięgroszekszczypiorekinny dobry do zapiekania
ser - choćby
camembertjajka + odrobina
mlekasól/
pieprz / inne
przyprawyWykonanie:
Jajko z
mlekiem i
przyprawami rozbełtać.

Do nagrzanego piekarnika wstawić foremki na muffinki wysmarowane tłuszczem razem z posiekaną
cebulką (można też
cebulkę osobno podsmażyć na patelni lub w ogóle tego nie robić - ale ja tak wolalam) i chwilkę podpiec - by
cbulka się zeszkliła.Do foremek dodać DUŻO dodatków -
szynkę i
ser zółty, ale też wszystko to co wydaje Wam się, że będzie dobrze pasowało - np.
pomidor,
paprykę,
groszek,
szczypiorek ....Następnie zalać wszystko delikatnie masą jajeczną.

Piec w ok 200st 5-10 minut (?) aż
jajko się nie będzie rozlewało.Zdecydowanie polecam dużo dodatków - wtedy babeczki są smaczniejsze - chyba, że ktoś jest wielkim entuzjastą czystego w smaku omletu - wtedy odwrotnie - wystarczą same
jajka... ;)Smacznego!ps na ciepło jest bardzo smaczne, na zimno... już gorzej - ale można podgrzewać na szczęście! :)

Wydrukuj przepis