Wykonanie
Domek, to takie przepyszne ciasto, którego mistrzynią jest moja siostra. A nazywa się
domkiem - bo taki kształt się uzyskuje - składając je w domek (może bardziej namiot... ;) ) W każdym razie moja siostra jakiś czas temu wymyśliła, by zamiast go składać - zostawić taki rozłożony i w ten sposób otrzymać idealny tort na urodziny swojej córki. Pomysł się sprawdził. W związku z tym i ja tak zrobiłam. Solenizant co prawda w połowie jedzenia swojego kawałka stwierdził, że tort mu nie smakuje, ale bardzo dużo gości przychodziło pytać mnie o przepis. Z tego wnioskuję, że moje poczucie smaku ( w sensie, że to bardzo smaczne ciasto jest) - nie jest bardzo spaczone.Niniejszym, dla wszystkich zainteresowanych - zdradzam zawiły przepis.

Składniki:ok 72
herbatniki pettit bure (zwykłe, ale twarde
herbatniki takie pakowane po 8 szt)ok 2 kg
sera białego (trudno
orzec ile dokładnie)
cukier,
śmietana,
mleko - do smaku
kakao (prawdziwe) - ok 1 łyżkiPolewa:1/2 kostki
masła (ew.
margaryny)4 łyżki
śmietany (np 18%)2 szklanki
cukru2 czubate łyżki
kakao (również prawdziwego, ciemnego)Wykonanie:Ciasto :
Ser biały, z
cukrem i
śmietaną wymieszać. Ma powstać smaczna, nie za słodka, miękka masa.Połowę masy odkładamy a do reszty dodać
kakao. Wymieszać i ew. doprawić lekko
cukrem. Ma powstać smaczna, brązowa masa
serowo-
kakaowa.Na płaskiej tacy rozkładamy prostokąt z
ciasteczek - to jest nasza pierwsza warstwa. (24
herbatniki 4x6)Następnie układamy
ser biały - dokładnie, równo - po całej powierzchni
ciasteczek. - to druga warstwa.Teraz znów układamy
ciasteczka - tak samo jak w warstwie pierwszej. - to warstwa trzecia.Następnie układamy
ser kakaowy. Równie dokładnie jak
ser biały. Od brzegu - do brzegu.Na wierzch ponownie kładziemy warstwę
ciasteczek - znów tak samo jak warstwa pierwsza i trzecia.Ciasto gotowe do tego, by polać je
polewą czekoladową.Polewa:
Cukier,
śmietanę i
kakao powoli rozpuszczać w garnku o grubym dnie. Ugotować do tzw.
nitki (czyli polewa ciągnie się za łyżką, którą wyciągasz z masy).Albo (drugi sposób sprawdzenia) - tak długo, aż kropla polewy, wykapana na talerzyk szybko tężeje (po krótkiej chwili od kapnięcia polewy, dotykasz palcem - nie powinna się kleić).Na koniec gotowania dodać tłuszcz, dobrze wymieszać i szybko polać ciasto.Gotowy domek należy włożyć do lodówki (jak już polewa wystygnie). Dobrze mu robi, gdy kilka godzin w lodówce postoi i
poczeka na gości.Smacznego!

Wydrukuj przepis