Wykonanie



Kolejny słodki post specjalnie dla Was kochani. Ostatnio dosyć mocno wzięło mnie na słodkie i od razu 2 kg więcej w brzuchu. Ahhhh nie da się bezkarnie opychać pysznościami i to do tego z taką ilością kalorii, że lepiej nie liczyć. Cóż jednak począć jak sernik taki pyszny. Oryginalny przepis na niego znajdziecie na stronie Kwestii Smaku link tutaj sernik z
bitą śmietaną Powiem szczerze, że to jest najlepszy sernik jaki do tej
pory jadłam. Wersja oryginalna jest obłędna ja natomiast troszkę ja zmieniłam. Wyszło równie smacznie. Najlepiej sprawdźcie sami.Składniki-500g
sera białego do ciast-200g
gorzkiej czekolady-200g
ciastek czekoladowych(typu regionalne)-3/4 szklanki
cukru-50 g
masła-1
białko jajka-łyżka
kako-2
białe czekolady-
dżem jagodowy lub innySposób przyrządzenia:
Ciastka kruszymy na drobne kawałki. Roztapiamy
masło z 50 g
czekolady gorzkiej i dodajemy do
ciastek. Mieszamy razem, żeby wszystko ładnie się połączyło. Wysmarowaną
masłem formę wykładamy masą i ugniatamy ją tak aby pokryła całą formę. Jeśli nam się uda to powinniśmy też zagnieść boki. Następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ser łączymy z
cukrem i
białkiem ubitym na sztywno. Odkładamy 1/4 masy i dodajemy do niej 150 g roztopionej
gorzkiej czekolady i łyżę
kakao. Wykładamy masą
czekoladową spód ciasta. Na nią kładziemy resztę
białego sera. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut w trakcie pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Gotowe ciasto polewamy roztopioną
białą czekoladą i dekorujemy
dżemem jagodowym. Wsadzamy do lodówki, żeby ścięła się polewa.