Wykonanie

Dawno dawno temu kiedy jeszcze mogłam spokojnie wylegiwać się na kanapie natknęłam się na program kulinarny Ani Starmach, która pichciła takową właśnie zapiekankę. Przepis uważam za ciekawy i smaczny. Lubię przyrządzać zapiekanki bo zawsze można zrobić więcej i mamy gotowy obiad na dwa dni.Składniki:-
ryż dziki lub biały-
papryka czerwona 2szt-
papryka żółta-
pierś z kurczaka lub z
indyka-
ser żółty ok 15dkg-
śmietana 12%-2szt-
pieczarki 15dkg-
sos sojowy ciemny lub jasny-
orzechy włoskie 5/10dkg-
sól,
pieprz, słodka i
ostra paprykaPrzepis oryginalny dostępny jest na stronie programu Pyszne 25. Moja dzisiejsza wersja jest trochę okrojona z braku czasu i wszystkich składników. Ilość
ryżu i
kurczaka zależy od tego jaką dużą porcje chcemy przygotować.A więc zaczynamy.Sposób przyrządzenia:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie oczywiście al dente, żeby się nie posklejał. Gdy jest gotowy odcedzamy i przesypujemy go do naczynia żaroodpornego.
Orzechy wsypujemy na suchą rozgrzaną patelnie i zostawiamy je na minutę. Z moich obserwacji wynika, że łatwiej je wtedy posiekać nożem. Nie strzelają we wszystkich kierunkach:-) Gdy
orzechy są gotowe to wsypujemy je do
ryżu. Obieramy
pieczarki i podsmażamy je na patelni.Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Gdy są gotowe również przesypujemy je do
ryżu.
Śmietanę wlewamy do naczynia i dolewamy do niej
sos sojowy. Ilość według uznania i naszego smaku. Ja lubię wszystko dobrze przyprawione więc wlałam go sporo. Mieszamy i zalewamy naszą
śmietaną ryż. Wszystko mieszamy. Następnie myjemy i kroimy
mięso w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką ostrą i słodką według naszego smaku.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Ser żółty ścieramy na tarce. Gdy
mięso jest gotowe wsypujemy do
ryży razem z
papryka. Posypujemy
serem żółtym i zapiekamy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
