Wykonanie

Hit zeszłego tygodnia w moim domu. Musiałam dwa
razy piec, bo się domownicy burzyli, że już zjedzone. Fajny, prosty przepis. Ciasto do
kawy, na podwieczorek, ale przede wszystkim na drugie śniadanie. Koniecznie musicie spróbować!SKŁADNIKI3 dojrzałe
banany340 g
mąki orkiszowej2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej40 g
masła pokrojonego w kostkę100 g
ksylitolu3
jajka50 g
wiórków kokosowych150 g
jogurtu naturalnego3 łyżki
oleju rzepakowegoPRZEPIS
Banany obieramy i zgniatamy widelcem, zostawiając kilka większych kawałków.Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia,
sodę i
wiórki kokosowe - mieszamy.Do suchych składników dodajemy
masło i palcami rozcieramy wszystko razem. Następnie wsypujemy
ksylitol i mieszamy.Do drugiej miski wbijamy
jajka, dodajemy
jogurt i
olej oraz rozgniecione
banany i wszystko razem mieszamy.Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając wszystko drewnianą łyżką.Piekarnik nagrzewamy na 170 -175 st. C.Ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 - 45 minut lub do suchego patyczkaForma, którą użyłam, była dłuższa niż standardowa. Jeśli nie macie takiej formy możecie użyć np. jednorazowych aluminiowych form keksowych, wówczas ciasta wystarczy na dwie lub trzy takie foremki (ważne, żeby wysokość masy przełożonej do formy nie była większa niż 3/4 wysokości formy).