Wykonanie

Kolejny przepis na słodko.. wszystko przez to, że cały czas testuję i zastanawiam się co upiec na święta.Na śląsku najpopularniejszym 'deserem' wigilijnym są makówki, które przygotowuje się z
maku,
chałki oraz
bakalii. Odkąd pamiętam nie lubię ciast i innych potraw z
makiem, nie jem też makówek, także po prostu ich nie robię. Z tego też powodu szukam świątecznych smaków w innych klimatach. Ciasta i pierniki ze zdrowszych mąk i bez
cukru są tak samo pyszne, a może nawet ciekawsze w smaku niż te, które tradycyjnie przygotowuje się z konwencjonalnych składników. Robi się je tak samo szybko i w zasadzie można korzystać ze starych przepisów zamieniając jedynie poszczególne składniki.A jakie słodkie wypieki Wy przygotowujecie na Wigilię?Do tego przepisu wykorzystałam
czereśnie w słodkim
syropie, które latem zrobiła moja mama, ale spokojnie można je zastąpić
wiśniami czy
truskawkami z kompotów, albo bardziej świątecznie
suszoną żurawiną, którą wcześniej namoczymy w słodkim
likierze :)SKŁADNIKI250 g
masła (roztopionego i ostudzonego)4
jajka1 szklanka
ksylitolu2 1/2 szklanki
mąki razowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao50-100 ml
wody20
czereśniPRZEPIS
Jajka ucieramy z
ksylitolem do jasnej puszystej konsystencji
Mąkę przesiewamy do drugiej miski i dodajemy
proszek do pieczenia oraz
kakao - wszystko razem mieszamy.Do
jajek z
cukrem dodajemy partiami
masło i
mąkę z pozostałymi składnikami cały czas miksując. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę
wody.Na koniec wrzucamy
czereśnie i mieszamy wszystko razem.Masę przekładamy do dwóch foremek keksowych, do 3/4 wysokości.Piekarnik ustawiamy na 185 st. C i pieczemy ok 1h - do suchego patyczka.Babkę można przyozdobić w tradycyjny sposób, czyli
cukrem pudrem, ale takim, który jest zrobiony z
ksylitolu - ja utarłam 2 łyżeczki
ksylitolu ze szczyptą
cynamonu w moździerzu.