Wykonanie
Domowe
bułki, zwykłe czy z nadzieniem, zawsze są wyśmienite i sprawdzą się jako śniadanie, przekąska - w podróży czy w pracy (w moim przypadku praca to ciągła podróż, także sprawdziły się idealnie:). Można jeść je na ciepło i zimno. Tą pierwszą wersję polecam z
ketchupem - smak najlepszej zapiekanki z
pieczarkami..

SKŁADNIKICIASTO500 g
mąki pszennej typ 65030 g
drożdży2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli250 ml ciepłego
mleka3 łyżki
masła1
jajkoFARSZ400 g
pieczarek1/2
cebuli2
serki topionesólpieprz1 łyżka świeżej
pietruszki1 łyżka
masłaPRZEPISCiasto: Do mniejszej miski rozkruszamy
drożdże dodajemy jedną łyżeczkę
cukru, dwie łyżki
mąki oraz ok. 50 ml ciepłego
mleka. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut.Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól, wcześniej przygotowane
drożdże,
żółtko oraz stopniowo pozostałe ciepłe
mleko. Wyrabiamy ciasto, w taki sposób aby wpompowywać powietrze do środka. W trakcie wyrabiania dodajemy
masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie miało gładką, lśniącą strukturę.Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na ok. 30 minut.Farsz:
Pieczarki kroimy w plastry, a
cebulę w drobną kostkę.Na patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy
pieczarki i
cebulę. Smażymy aż
pieczarki się "zarumienią" , następnie dodajemy
sól,
pieprz,
serki topione i
pietruszkę. Wszystko razem mieszamy, aż
serki się roztopią. Ściągamy patelnię z pieca i odstawiamy
pieczarki do wystygnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Na środek, wzdłuż prostokąta wykładamy
pieczarki i zawijamy ciasto. Zawinięte ciasto kroimy na równe części, tworząc kwadratowe bułeczki, ich wierzch smarujemy
białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok 15 - 20 minut.