Wykonanie
Bardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym
rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były
orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon
rabarbarowy w pełni :)


Składniki :- 5 - 6 łodyg
rabarbaru.Ciasto :- 125 g miękkiego
masła,- 3
żółtka,- 100 g
syropu z
buraków cukrowych ( melasy ),- 20 ml
nalewki wiśniowej,- 2-3 łyżki
śmietany ( dałem
jogurt ),- 180 g
mąki,- łyżeczka
proszku do pieczenia.Polewa :- 3
białka,- 2 łyżki
syropu z
buraków cukrowych,- łyżka budyniu ( dałem
czekoladowy ),- 3 - 4 łyżki wiórków lub mielonych
orzechów.Wykonanie :
Masło,
żółtka i
syrop utrzeć na puszystą masę. Miksując dolać
nalewkę i
jogurt.
Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Białka ubić z melasą. Następnie wmieszać wiórki i
budyń. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć obrany i pokrojony
rabarbar. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać
cukrem pudrem.