Wykonanie
Przy okazji robienia tradycyjnego pasztetu powstał pasztet
pomidorowy, który bardzo wszystkim zasmakował :)

Składniki :- około 1 kg
mięsa z
łopatki,- około 200 g
wątróbki drobiowej,-
włoszczyzna,-
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,-
cebula,-
czosnek,- mała
bułka,-
sól,
pieprz mielony,- 2
jajka,- 5 - 6
suszonych pomidorów z
oleju,-
suszone pomidory z
czosnkiem niedźwiedzim,- 2- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego,-
olej do podsmażenia
cebuli ( użyłem
oleju z
suszonych pomidorów )Wykonanie :
Mięso z
włoszczyzną,
zielem angielskim,
pieprzem ziarnistym i
solą ugotować do miękkości.
Cebulę przesmażyć z oczyszczoną
wątróbką na
oleju.
Czosnek obrać, a
bułkę namoczyć w rosole z gotowania
mięsa. Całość zmielić, dodać posiekane
suszone pomidory, koncentrat i
suszone pomidory z
czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić
solą i
pieprzem. Na tym etapie smakujemy i ewentualnie dosmaczamy. Dodajemy
jajka i mieszamy. Jeżeli chcemy
mieć pasztet bardziej smarowny to dolewamy trochę rosołu. Masę przekładamy do wysmarowanych
olejem foremek i pieczemy do lekkiego zrumienienia wierzchu.