Wykonanie
Co prawda lubię
fasolę po bretońsku, ale kiedy zauważyłem w jednej z książek przepis na
fasolę w
sosie śliwkowym, musiałem jej spróbować. Zmniejszyłem jednak ilość
śliwek, bo wydawało mi się, że mogłoby być za słodko. Wyszło naprawdę dobre, bezmięsne danie.

Składniki :- 200 g
fasoli białej,- 5 - 6 suszonych
śliwek,- 2
marchewki,- 1
czerwona papryka,- 3
pomidory ( użyłem krojonych z puszki ),-
imbir mielony lub 1-2 cm świeżego,-
sól,
pieprz,-
kminek,- od siebie dodałem gałązkę świeżego
tymianku.Wykonanie :
Fasolę namoczyć na noc. Odlać
wodę, wlać świeżą i ugotować
fasolę z
solą i
kminkiem na półtwardo. Dodać pokrojoną w słupki
marchew i
śliwki, a na koniec
paprykę. Ugotować do miękkości, dosmaczyć
przyprawami i dołożyć obrane ze skóry i posiekane
pomidory. Całość zagotować. Smacznego :)