Wykonanie
Lubię
czerwoną kapustę, ale głównie jadałem ją jako dodatek do obiadu. Przeglądając książkę " Polubić
kapustę" trafiłem na przepis na tę właśnie zupę. Z kupnem modrej
kapusty nie ma żadnego problemu, więc przystąpiłem do praktycznego wykorzystania przepisu. Wyszło ciekawie i smacznie. Warto wypróbować stare receptury :)

Składniki:- około 1/2 kg
czerwonej kapusty,- 20 dkg podwędzanej
kiełbasy ( użyłem kiełbasek z
szynki ),-
cebula,- mała
marchew,- 2 łyżki
oleju,- 5 dkg suszonych
śliwek ( dałem 5-6 sztuk ),-
sól,
pieprz,-
imbir mielony,- 1 łyżka posiekanego
imbiru kandyzowanego ( dodałem od siebie ),-
cukier ( ominąłem, był na
imbirze kandyzowanym).Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odczekać, aż trochę zmięknie. Razem z posiekaną
cebulą i startą
marchewką poddusić na
oleju, najlepiej od razu w garnku. Zalać wrzątkiem, dodać
przyprawy, a pod koniec gotowania dołożyć pokrojone w paski
śliwki i plasterki
kiełbasy. Ja część plasterków podsmażyłem na suchej patelni. Całość zagotować i ewentualnie dosmaczyć
przyprawami. Ja doprawiłem zupę bardziej na pikantnie.