ßßß

Składniki na ciasto :1 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (ja dałam mąkę ryżową, mąkę gryczaną i łyżka mąki ziemniaczanej)1/2 łyżeczki gumy ksantanowej (polepsza strukturę wypieków bezglutenowych, można pominąć)1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli4 łyżki kakao1 łyżka kawy w proszku2 małe cukinie bez skórki3 łyżki odtłuszczonego siemienia lnianego10 łyżek wody3/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego lub innego roślinnego1/4 szklanki ciekłego oleju kokosowego1 łyżeczka olejku waniliowego4 czubate łyżki syropu daktylowegoPiekarnik rozgrzewamy do 180ºC.Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki.Cukinię zcieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z syropem daktylowym, wanilią, namoczonym siemieniem lnianym, mlekiem. i olejem kokosowym.W osobnej misce mieszamy suche składniki. Następnie łączymy zawartość obu misek.Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 - 45 minut do suchego patyczka. Upieczone odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, wyciągamy z formy i dekorujemy zupełnie wystudzone.Karmel muscovado na mleku kokosowym (wegański)Składniki:pół szklanki ciemnego cukru muscovado (można użyć trzcinowego)1 czubata łyżka oleju kokosowego1/4 szklanki gęstego mleka kokosowegomiska z zimną wodąnieprzywierający rondelDo rondla wsypujemy cukier i dodajemy olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu, lekko mieszając. Gdy cukier i olej się zaczną łączyć i nabierać konsystencji karmelowej dodajemy mleko kokosowe. Cały czas gotujemy na małym ogniu i mieszamy aby się nie przypaliło.Karmel musi bąblować i zaczynać gęstnieć, zanim go zdejmiemy z gazu.Gotowy wkładamy do naczynia z zimną wodą i mieszamy, gdy zacznie gęstnieć wykładamy na ostudzone ciasto. Polane ciasto dekorujemy płatkami migdałów i odstawiamy aby karmel bardziej stężał.
Smacznego...