ßßß

Składniki na spód:100g mielonych orzechów laskowych lekko podprażonych (ja kupiłam już zmielone i podprażone)200g suszonych daktyli lub śliwek (bez dodatku cukru) namoczonych wcześniej w gorącej wodzie1 czubata łyżka złocistego siemienia lnianego1 czubata łyżka otrąb gryczanychŚliwki bądź daktyle miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, dodajemy mąki i dokładnie mieszamy.Formę do tarty lekko natłuszczamy olejem kokosowym, można wyłożyć papierem jeżeli macie taką co spód się nie odpina. Następnie całą masę przekładamy do formy, równo rozprowadzamy po powierzchni i wgniatamy lekko wilgotnymi rękoma.Tak przygotowaną bazę wkładamy do zamrażarki. Ja zrobiłam rano a ciasto było podawane wieczorem.Składniki na krem:1 duże dojrzałe awokado200g suszonych daktyli wcześniej namoczonych (można dać syropu daktylowego, z agawy lub miód około 3 łyżki)3 łyżki kakao bez dodatku cukru1 łyżka śmietany kokosowejszczypta cynamonuświeże truskawki do dekoracjiKrem przygotowujemy przed samym podaniem.Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy blederem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do lodówki aby schłodzić (niekoniecznie).W między czasie przygotowujemy owoce. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Jeżeli są duże można pokroić na mniejsze kawałki.Spód do tarty wyciągamy z zamrażarki, zdejmujemy formę i papier do pieczenia jeśli taki używaliście. Spód wykładamy na półmisek, smarujemy kremem czekoladowy i dekorujemy świeżymi truskawkami.Ciasto od razu podajemy i konsumujemy.
Smacznego...