Wykonanie
Ostatnio coraz mi trudniej znaleźć czas na blogowanie...tylko obowiązki i praca. Postaram się to szybko nadrobić i podzielę się z
Wami wspaniałym przepisem, który śmiało
mogę powiedzieć, że jest moją autorską kombinacją.25 czerwca były moje urodziny no i nie obeszło się bez pysznego ciasta.Jednym z moich ulubionych
tortów urodzinowych jest ciasto
truskawkowe. Nic
dziwnego przecież czerwiec to miesiąc
truskawek:). Pamiętam dobrze pyszne ciasto mojej mamy, o które zawsze prosiłam w dniu urodzin... puszysty
biszkopt,
śmietankowy krem a wszystko udekorowane świeżymi
truskawkami i oblane
truskawkową galaretką:) mniam. Wspomnienia... a rzeczywistość taka, że m ama daleko w Polsce, ja na diecie bezglutenowej... postanowiłam więc ruszyć fantazją i wyczarować pyszny torcik, który przywróci wspomnienia z dzieciństwa, ale i będzie zgodny z moją obecną filozofią odżywiania.Zobaczcie i oceńcie sami:)


Składniki na spód:100g mielonych
orzechów laskowych lekko podprażonych (ja kupiłam już zmielone i podprażone)200g
suszonych daktyli lub
śliwek (bez dodatku
cukru) namoczonych wcześniej w gorącej wodzie1 czubata łyżka złocistego
siemienia lnianego1 czubata łyżka
otrąb gryczanych
Śliwki bądź
daktyle miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, dodajemy
mąki i dokładnie mieszamy.Formę do tarty lekko natłuszczamy
olejem kokosowym, można wyłożyć papierem jeżeli macie taką co spód się nie odpina. Następnie całą masę przekładamy do formy, równo rozprowadzamy po powierzchni i wgniatamy lekko wilgotnymi rękoma.Tak przygotowaną bazę wkładamy do zamrażarki. Ja zrobiłam rano a ciasto było podawane wieczorem.Składniki na krem:1 duże dojrzałe
awokado200g
suszonych daktyli wcześniej namoczonych (można dać
syropu daktylowego, z agawy lub
miód około 3 łyżki)3 łyżki
kakao bez dodatku
cukru1 łyżka
śmietany kokosowejszczypta
cynamonuświeże
truskawki do dekoracjiKrem przygotowujemy przed samym podaniem.Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy blederem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do lodówki aby schłodzić (niekoniecznie).W
między czasie przygotowujemy
owoce.
Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Jeżeli są duże można pokroić na mniejsze kawałki.Spód do tarty wyciągamy z zamrażarki, zdejmujemy formę i papier do pieczenia jeśli taki używaliście. Spód wykładamy na półmisek, smarujemy
kremem czekoladowy i dekorujemy świeżymi
truskawkami.Ciasto od razu podajemy i konsumujemy.

Smacznego...