Wykonanie
Dziś kolejna propozycja na grilla, ale tym razem w wersji wegetariańskiej.Grillowany
ser halloumi to moje tegoroczne odkrycie. Zarazili mnie nim moi wegetariańscy znajomi, i już teraz, danie to na dobre zagościło w mojej kuchni.
Ser halloumi to tradycyjny, biały, półtwardy cypryjski
ser. Produkowany jest z
mleka owczego lub mieszanki
mleka owczego, koziego i krowiego z dodatkiem
soli i
mięty. Jestspaniale smakuje w sałatkach, ze świeżym
pieczywem albo starty do jajecznicy.Ja najbardziej lubię go z grilla w towarzystwie kolorowej sałatki.Zresztą przekonajcie się sami....


Składniki na 2 porcje:opakowanie
sera halloumi około 250gmieszanka
sałat1
czerwona cebulapęczek
rzodkiewek1 duży
pomidor1
żółta paprykasos winegret (sok z jednej
cytryny, 2 łyżki
oliwy, łyżeczka
octu winnego,
sól,
pieprz,
oregano)
Ser kroimy na plastry o grubości około 1 - 1,5cm i grillujemy na patelni grillowej, w piekarniku z grillem lub na dworze, aż
ser ładnie się zrumieni.W
między czasie przygotowujemy
sałatkę. Do dużej miski wykładamy
sałatę, dodajemy
cebulę pokrojoną w krążki,
paprykę,
rzodkiewkę i
pomidora. Doprawiamy
sosem winegret,Gotowy
ser* podajemy z
sałatką.

*
sera nie podgrzewamy drugi razSmacznego...