ßßß Cookit - przepis na Grillowany ser halloumi

Grillowany ser halloumi

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejna propozycja na grilla, ale tym razem w wersji wegetariańskiej.
Grillowany ser halloumi to moje tegoroczne odkrycie. Zarazili mnie nim moi wegetariańscy znajomi, i już teraz, danie to na dobre zagościło w mojej kuchni.
Ser halloumi to tradycyjny, biały, półtwardy cypryjski ser. Produkowany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego z dodatkiem soli i mięty. Jest
spaniale smakuje w sałatkach, ze świeżym pieczywem albo starty do jajecznicy.
Ja najbardziej lubię go z grilla w towarzystwie kolorowej sałatki.
Zresztą przekonajcie się sami....
Składniki na 2 porcje:
opakowanie sera halloumi około 250g
mieszanka sałat
1 czerwona cebula
pęczek rzodkiewek
1 duży pomidor
1 żółta papryka
sos winegret (sok z jednej cytryny, 2 łyżki oliwy, łyżeczka octu winnego, sól, pieprz, oregano)
Ser kroimy na plastry o grubości około 1 - 1,5cm i grillujemy na patelni grillowej, w piekarniku z grillem lub na dworze, aż ser ładnie się zrumieni.
W między czasie przygotowujemy sałatkę. Do dużej miski wykładamy sałatę, dodajemy cebulę pokrojoną w krążki, paprykę, rzodkiewkę i pomidora. Doprawiamy sosem winegret,
Gotowy ser* podajemy z sałatką.
* sera nie podgrzewamy drugi raz
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/06/grillowany-ser-halloumi.html