Wykonanie
W poszukiwaniu nowych smaków, wpadłam na wspaniały przepis na kremową zupę
szpinakową z
białym winem. Kombinacja ta bardzo mnie zainteresowała i postanowiłam wypróbować ją. Oczywiście było trochę pod górę:). Okazało się, że nie mam
śmietany kremówki w szafce natomiast stał kartonik
śmietanki kokosowej.Eksperyment się powiódł, a zupa wyszła pyszna i kremowa, z delikatną nutą
białego wina a
kokosa prawie wcale nie było czuć.Bardzo polecam...
Składniki:2 małe
cebulki drobno posiekane1 łyżka
masła3 ząbki
czosnku100g
świeżego szpinaku250g
śmietanki kokosowej lub kremówki jak macie:)100ml
białego wina300ml przegotowanej
wodyszczypta
gałki muszkatołowejliść laurowysól,
pieprz do smakuDodatkowo:4
jajka ugotowane na twardo.W nieprzywierającym garnku roztapiamy
masło i podsmażamy
cebulkę, aż będzie przezroczysta. Dodajemy zgnieciony
czosnek i krótką chwilę smażymy.Dodajemy
białe wino i dusimy, aż płyn się zredukuje. Następnie podlewamy
wodą, dodajemy
przyprawy,
sól,
szpinak i
mleko kokosowe.Zupę doprowadzamy do wrzenia a następnie miksujemy na gładką konsystencję.Doprawiamy
solą, świeżo zmielonym
pieprzem i podajemy w miseczkach z kawałkami
jajek.Smacznego...