ßßß
Pamiętacie moje ciasto marchewkowe tutaj przepis , jeżeli Wam smakowało to piernik też Wam przypadnie do gustu. Wykonanie praktycznie jest takie same, tylko składniki trochę inne.Składniki:3/4 szklanki mąki gryczanej2 łyżki zmielonego złocistego siemienia lnianego3 łyżki dobrego miodu1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych goździków1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju rzepakowego2 jajka, roztrzepane1 szklanka posiekanych orzechów włoskich1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki* u mnie szklanka to 250mlDo dekoracji200g serka mascarpone1 cukier waniliowysuszona żurawinaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, sól, sodę i przyprawy.W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem, dodać marchewkę, orzechy oraz miód i dobrze wymieszać łyżką.Keksówkę wysmarować masłem i obsypać otrębami gryczanymi. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.Składniki na krem utrzeć mikserem przełożyć ostudzone ciasto w środku i na zewnątrz oraz udekorować żurawiną. Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu pod przykryciem aby serek nie wysychał.Wesołych Świąt...