Wykonanie
Jest chwila przerwy od wypieków, porządków i przygotowań świątecznych. Postanowiłam to wykorzystać aby podzielić się atmosferą świąt i zaproponować pyszny świąteczny smakołyk.Piernik to jedna z naszych tradycji i często pojawia się na świątecznych stołach. Odstrasza nas jednak czas jego przygotowania. Dziś mam więc propozycję na zdrowy, błyskawiczny "piernik".Drugą zaletą tego ciasta będzie to, że jest ono bezglutenowe, więc nasi bliżsi na diecie bezglutenowej też będą mogli cieszyć się świętami.

Pamiętacie moje ciasto
marchewkowe tutaj przepis , jeżeli Wam smakowało to piernik też Wam przypadnie do gustu. Wykonanie praktycznie jest takie same, tylko składniki trochę inne.Składniki:3/4 szklanki
mąki gryczanej2 łyżki zmielonego złocistego
siemienia lnianego3 łyżki dobrego
miodu1 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
soli1/3 szklanki
oleju rzepakowego2
jajka, roztrzepane1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich1 szklanka startej na średnich oczkach
marchewki* u mnie szklanka to 250mlDo dekoracji200g
serka mascarpone1
cukier waniliowysuszona żurawinaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu mieszamy składniki suche:
mąkę,
sól,
sodę i
przyprawy.W drugim naczyniu roztrzepać
jajka z
olejem, dodać
marchewkę,
orzechy oraz
miód i dobrze wymieszać łyżką.Keksówkę wysmarować
masłem i obsypać
otrębami gryczanymi. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.Składniki na krem utrzeć mikserem przełożyć ostudzone ciasto w środku i na zewnątrz oraz udekorować
żurawiną. Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu pod przykryciem aby
serek nie wysychał.Wesołych Świąt...