Wykonanie
Większość normalnych ludzi odpoczywa w weekend. A ja co, cały dzień w pracy z gromadą hałaśliwych dzieciaków. Nie było jednak źle, i nawet w godzinach lunchu, udało mi się trochę potrenować. Jednak zmęczenie robi swoje i nie chciało mi się wymyślać skomplikowanych obiadów. Na szczęście pomysł przyszedł sam i powstało szybkie i pyszne danie.

Składniki na 2 porcje:1
pierś z kurczaka1 średniej wielkości
brokuł1 mała
papryczka chili100ml
śmietany do gotowania1 trójkącik
serka topionego1/2 szklanki
zielonego groszku1 łyżeczka
curry lub
przyprawy do kurczakasól,
pieprz do smakuszczypta
kurkumyświeże
zioła do posypania
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na cienkie plasterki, oprószamy lekko
solą i
przyprawą curry. Patelnię natłuszczamy dowolnym
olejem (u mnie
kokosowy) rozgrzewamy i lekko podsmażamy kawałki
kurczaka z obu stron. Następnie przekładamy je na talerz a na patelnię wylewamy
śmietanę, dodajemy pokrojone
chili i
zielony groszek (ja użyłam mrożony ale może być też z puszki). Wszystko chwilę gotujemy, aż pojawią się małe bąbelki. Wkładamy
serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy
kurkumę oraz
sól i
pieprz do smaku.
Kurczaka przekładamy do gotującego się sosu i gotujemy przez 1 minutę.
Brokuł wykładamy na talerz i polewamy sosem
serowym z
kurczakiem. Całość posypujemy świeżą
kolendrą.Danie jest lekko pikantne ze słodkawym posmakiem.Smacznego...
