Wykonanie

Składniki:gofry (2 sztuki o średnicy 16 cm)100 g
mąki graham (drobno mielonej, kupowałam w dziale ze zdrową żywnością w Carrefourze)140 ml
mleka roślinnego1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżka
oleju1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (można pominąć)szczypta
soliszczypta
proszku do pieczeniaśmietanaschłodzona puszka
mleka kokosowego - ja trzymam
mleko kokosowe na stałe w lodówce,1 łyżka
cukru pudrudodatkowokilka garści
malinSkładniki na gofry wymieszać ze sobą - oddzielnie suche, oddzielnie mokre, następnie dodać mokre do suchych i wymieszać trzepaczką. Gofrownicę posmarować odrobiną tłuszczu, np. pędzelkiem, wylać na nią połowę ciasta i smażyć - nie zwróciłam uwagi na czas, pewnie 1-2 minuty.Patent na
śmietanę kokosową przewija się przez większość wegańskich blogów, pierwszy raz widziałam go u
Matki Weganki . Z puszki wyjmujemy tylko wierzchnią, stałą część
mleka, ubijamy z
cukrem pudrem. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, wstawiamy jeszcze raz do lodówki - po 1-2 h
śmietana będzie się trzymać nawet w misce odwróconej do góry nogami.Na gofra wykładamy 1-2 łyżki
śmietany, posypujemy
malinami lub dowolnymi innymi
owocamiKoszt jednego gofra: ok. 2-2 , 50 złOtworzyłam puszkę
mleka kokosowego o pojemności 400 ml, ale do gofrów zużyłam tylko kilka łyżek
śmietany, z reszty zrobiłam
lody czekoladowe (2 porcje): dodałam
kakao, pokruszoną
czekoladę,
cukier puder (dałabym
syrop z agawy ale się skończył) i ekstrakt
waniliowy, włożyłam do zamrażarki na 2,5 h.

Użyłam
mleka firmy Kier, stało w lodówce co najmniej miesiąc, stała część stanowiła jakieś 90% zawartości puszki.