Wykonanie
Rukola,
rukola - wiedzieliście, że można hodować ją w Polsce? Wystarczy posadzić w ogródku, podlewać i rośnie. O dziwo
rukola jest spokrewniona z
rzodkiewką,
chrzanem czy rukwią
wodną - co tłumaczyłoby jej charakterny smak. Moją pierwszą przygodę z tą
sałatą nie wspominam dobrze. Wydawało mi się, że trąci żelazem i ziemią. Okazało się jednak, że w
rukoli należy się rozsmakować. To tak jak z
oliwkami - ponoć trzeba zjeść ich sześć, żeby rzeczywiście poczuć właściwy smak. Nie sprawdzałam - ale moja miłość do
oliwek rzeczywiście rozkwitła wraz z drugim podejściem. Zatem po długim czasie powracam do
rukoli - świetnej, wyrazistej w smaku
sałaty, która sprawdzi się zarówno na pizzy, na kanapce czy w
sałatce. W porównaniu z
sałatą rukola zawiera mnóstwo witaminy A, C, K, żelaza i wapnia.***Arugula salad with roasted sunflower seedsArugula, arugula - you know that it can be grown in Poland? Just
plant it in the garden,water and it will be growing. Amazingly arugula is related with radish,horseradish and watercress - which would explain its specific taste . My first adventure with this lettuce does not bring up good memories . It seemed to me it tastes of iron and ground. It turned out, however, that the rocket needs
time . It's like olives - supposed to be eaten six of them to actually feel their special flavor . I have not checked - but my
love for olives really blossomed with the second approach. So after a long
time I return to rocket - a great,distinctive taste of lettuce,which will
goes well both with the pizza, sandwich or in a salad . In comparison with lettuce arugula is packed with vitamins A, C,K,iron and calcium .
czas przygotowania: 15 minutCzego potrzebujesz?400 g
rukoli2 świeże
pomidory . pokrojone w ćwiartki10 czarnych
oliwek, pokrojonych w połówki200 g pełnoziarnistego
makaronu4 łyżki
słonecznika, prażonego na suchej patelni
oliwasólopcjonalnie parę
suszonych pomidorów - naprawdę podkręcą smak!Co teraz?1. Wymieszaj wszystkie składniki,
skrop oliwą i podawaj.Arugula salad with roasted sunflower seedspreparation
time: 15 minutesWhat do you need ?400 g arugula2 fresh tomatoes . cut into quarters10 black olives,sliced in half200 g of whole-wheat pasta4 tablespoons sunflower seeds,toasted in a dry pan
olive oilsaltOptional a few of sun-dried tomatoes - really cranking the taste !What now?1 Mix all the ingredients,sprinkle with
olive oil and
serve.