ßßß
Rukola, rukola - wiedzieliście, że można hodować ją w Polsce? Wystarczy posadzić w ogródku, podlewać i rośnie. O dziwo rukola jest spokrewniona z rzodkiewką, chrzanem czy rukwią wodną - co tłumaczyłoby jej charakterny smak. Moją pierwszą przygodę z tą sałatą nie wspominam dobrze. Wydawało mi się, że trąci żelazem i ziemią. Okazało się jednak, że w rukoli należy się rozsmakować. To tak jak z oliwkami - ponoć trzeba zjeść ich sześć, żeby rzeczywiście poczuć właściwy smak. Nie sprawdzałam - ale moja miłość do oliwek rzeczywiście rozkwitła wraz z drugim podejściem. Zatem po długim czasie powracam do rukoli - świetnej, wyrazistej w smaku sałaty, która sprawdzi się zarówno na pizzy, na kanapce czy w sałatce. W porównaniu z sałatą rukola zawiera mnóstwo witaminy A, C, K, żelaza i wapnia.***Arugula salad with roasted sunflower seedsArugula, arugula - you know that it can be grown in Poland? Just plant it in the garden,water and it will be growing. Amazingly arugula is related with radish,horseradish and watercress - which would explain its specific taste . My first adventure with this lettuce does not bring up good memories . It seemed to me it tastes of iron and ground. It turned out, however, that the rocket needs time . It's like olives - supposed to be eaten six of them to actually feel their special flavor . I have not checked - but my love for olives really blossomed with the second approach. So after a long time I return to rocket - a great,distinctive taste of lettuce,which will goes well both with the pizza, sandwich or in a salad . In comparison with lettuce arugula is packed with vitamins A, C,K,iron and calcium .
czas przygotowania: 15 minutCzego potrzebujesz?400 g rukoli2 świeże pomidory . pokrojone w ćwiartki10 czarnych oliwek, pokrojonych w połówki200 g pełnoziarnistego makaronu4 łyżki słonecznika, prażonego na suchej patelnioliwasólopcjonalnie parę suszonych pomidorów - naprawdę podkręcą smak!Co teraz?1. Wymieszaj wszystkie składniki, skrop oliwą i podawaj.Arugula salad with roasted sunflower seedspreparation time: 15 minutesWhat do you need ?400 g arugula2 fresh tomatoes . cut into quarters10 black olives,sliced in half200 g of whole-wheat pasta4 tablespoons sunflower seeds,toasted in a dry panolive oilsaltOptional a few of sun-dried tomatoes - really cranking the taste !What now?1 Mix all the ingredients,sprinkle with olive oil and serve.