Wykonanie
Czekoladowa babka z
cukinią to ciasto w typie brownie- bardzo
czekoladowe i wilgotne, przez co jeszcze bardziej pyszne. Jeśli jesteś fanem
czekolady to idealny wypiek dla Ciebie!
Cukinia to warzywo, które pasuje nie tylko do dań wytrawnych- sprawdza się też świetnie jako główny składnik ciast.
Składniki:1 duża
cukinia lub dwie małe,150 g
masła,1,5 szklanki
cukru pudru,3 szklanki
mąki tortowej,1 tabliczka
gorzkiej czekolady,0,5 szklanki
kakao,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2
jajka,1 szklanka
mleka,0,5 szklanki
olejuŚcieramy
cukinię i odsączamy jak największą ilość
wody. W jednym naczyniu mieszamy ze
sobą suche składniki: przesianą
mąkę,
kakao,
sodę i
proszek do pieczenia. W innej misce
masło ucieramy z
cukrem pudrem na pulchną masę i dodajemy
jajka- miksujemy. Powoli wlewamy
olej. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę i lekko przestudzoną dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy też
kakao i po łyżce zaczynamy przekładać sypkie składniki. Gdy masa zaczyna gęstnieć, wlewamy
mleko i bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
cukinię i miksujemy, by uzyskać jednolitą konsystencję. Ciasto przekładamy do formy, pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 st.C.Gdy ciasto wystygnie, posypujemy je
cukrem pudrem.SMACZNEGO!