Wykonanie
Keks to ciasto, które jest zawsze przygotowywane przeze mnie na Święta Bożego Narodzenia. Podstawowym składnikiem tego wypieku jest duża ilość
bakalii.

Składniki:1,5 szklanki
cukru pudru,5
żółtek,1,5 szklanki
mąki,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,3 łyżki
wody,
aromat pomarańczowy,suszone:
śliwki,
morele, miechunka oraz
rodzynki,
daktyle,
figi,
skórka pomarańczowa i
wiórki kokosoweW misce ucieramy
żółtka z
cukrem do białości. Gdy uzyskamy puszystą masę wlewamy
wodę. Dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone i oprószone
mąką bakalie (w łącznej ilości około dwóch szklanek).Keks pieczemy w podłużnej formie w temperaturze 200 st. C przez około 50 minut.Po wystudzeniu ciasto lukrujemy lub dekorujemy
polewą czekoladową.SMACZNEGO!