Wykonanie
2,5 szklanki
mąki,100g
margaryny,0,5 szklanki
cukru pudru,1
jajko,1 łyżka kwaśnej
śmietany,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,2 łyżki
kakaoMasa serowa:1 kg
półtłustego sera śmietankowego,2 szklanki
cukru pudru,8 jaj,200g
margaryny,4 łyżki
mąki ziemniaczanej,1
aromat pomarańczowy lub
waniliowy,1 szklanka
rodzynekZaczynamy od przygotowania ciasta na spód sernika. Wszystkie składniki zagniatamy. Jeśli ciasto przywiera do rąk, to dodajemy odrobinę
mąki. Wstawiamy ciasto do lodówki, by schłodzić je przed wałkowaniem.Masę
serową robimy, dokładnie mieszając
ser z
cukrem i
jajkami. Rozpuszczoną i ostudzoną
margarynę dodajemy do masy i ponownie mieszamy. W dalszej kolejności dodajemy
mąkę ziemniaczaną i aromat oraz
rodzynki. Masa serowa jest już gotowa.Czas teraz na rozwałkowanie przygotowanego wcześniej ciasta, które ułożymy na spodzie blaszki (może to być tortownica). Następnie wykładamy masę
serową i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 st.C). Pieczemy przez 60 minut.SMACZNEGO!