Wykonanie
Jest to najprostszy przepis na babkę
drożdżową. Moja dzisiejsza propozycja to bardzo aromatyczna wersja, którą uzyskujemy poprzez dodanie odrobiny soku z
pomarańczy i świeżo otartej skórki. Babka ta smakuje równie wyśmienicie, gdy dodacie do niej
rodzynki bądź
żurawinę.

Ciasto:0,5 kg
mąki,50g
drożdży,0,5 szklanki
mleka,250g
margaryny,szklanka
cukru,4
jajka,10 łyżek soku z
pomarańczy,skórka otarta z 1
pomarańczy,1 opakowanie kandyzowanej
skórki pomarańczowejPolewa:1 tabliczka
białej czekolady,4 łyżki soku z
pomarańczyRozpoczynamy od przygotowania rozczynu z
drożdży. Do rondla wlewamy
mleko i lekko podgrzewamy, dodajemy 4 łyżki
mąki,
cukier,
sól,
drożdże i wszystko dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (trwa to około 5-10 minut). W tym czasie do miski wsypujemy pozostałą część
mąki, dodajemy
jajka, sok i
skórkę pomarańczową.
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy
drożdże już wyrosną, dodajemy rozczyn do miski z
mąką, wlewamy także płynną
margarynę i wszystko dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękoma). Tak przygotowane
ciasto drożdżowe musi znowu wyrosnąć, dlatego też pozostawiamy je w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Wykorzystując wolny czas przygotowujemy 2 formy do babki: smarujemy je
margaryną i posypujemy
bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wykładamy do foremek, pamiętając o tym, by nie nałożyć go za dużo (3/4 wysokości blaszki to maximum). Babki pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. C.Gdy ciasto wystygnie przyrządzamy polewę. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy tabliczkę
białej czekolady oraz dodajemy też sok z
pomarańczy i polewamy babki.SMACZNEGO!