ßßß
Ciasto:0,5 kg mąki,50g drożdży,0,5 szklanki mleka,250g margaryny,szklanka cukru,4 jajka,10 łyżek soku z pomarańczy,skórka otarta z 1 pomarańczy,1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowejPolewa:1 tabliczka białej czekolady,4 łyżki soku z pomarańczyRozpoczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Do rondla wlewamy mleko i lekko podgrzewamy, dodajemy 4 łyżki mąki, cukier, sól, drożdże i wszystko dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (trwa to około 5-10 minut). W tym czasie do miski wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy jajka, sok i skórkę pomarańczową. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy drożdże już wyrosną, dodajemy rozczyn do miski z mąką, wlewamy także płynną margarynę i wszystko dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękoma). Tak przygotowane ciasto drożdżowe musi znowu wyrosnąć, dlatego też pozostawiamy je w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Wykorzystując wolny czas przygotowujemy 2 formy do babki: smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wykładamy do foremek, pamiętając o tym, by nie nałożyć go za dużo (3/4 wysokości blaszki to maximum). Babki pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. C.Gdy ciasto wystygnie przyrządzamy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę białej czekolady oraz dodajemy też sok z pomarańczy i polewamy babki.SMACZNEGO!