ßßß
Składniki:Mus jabłkowy :około 8 jabłek średniej wielkości,4 łyżeczki brązowego cukru,laska wanilii lub cukier waniliowy,2-3 łyżeczki cynamonuCiasto :2,5 szklanki mąki tortowej,150g margaryny,150g cukru pudru,1 jajko,1 łyżka śmietany,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżeczki ciemnego kakaoZaczynamy od przygotowania musu jabłkowego. Obrane ze skórki, pokrojone w kostkę jabłka wrzucamy na patelnię i dodajemy nasiona laski wanilii oraz brązowy cukier. Podsmażamy jabłka około 10-15 minut, aż do uzyskania konsystencji musu. Na końcu dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia.Możemy teraz przygotować bardzo proste i jednocześnie smaczne kruche ciasto. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie niewielką część (1/5) łączymy z kakao i wstawiamy do zamrażalnika na około 20 minut. Pozostałą część ciasta trzeba rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę o orientacyjnych wymiarach 20x30 cm. Teraz czas na ułożenie musu jabłkowego. Ostatnia czynność to utarcie na największych oczkach tarki zmrożonego kakaowego ciasta.Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temperaturze 180 st.C.SMACZNEGO!