Wykonanie
Pierwszy przepis, który zaprezentuję to przepis na szarlotkę. Jest to jedno z moich ulubionych ciast (zaraz po serniku). Samodzielnie przyrządzimy
mus jabłkowy oraz kruche ciasto.

Składniki:
Mus jabłkowy :około 8
jabłek średniej wielkości,4 łyżeczki
brązowego cukru,
laska wanilii lub
cukier waniliowy,2-3 łyżeczki
cynamonuCiasto :2,5 szklanki
mąki tortowej,150g
margaryny,150g
cukru pudru,1
jajko,1 łyżka
śmietany,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżeczki ciemnego
kakaoZaczynamy od przygotowania
musu jabłkowego. Obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
jabłka wrzucamy na patelnię i dodajemy nasiona
laski wanilii oraz
brązowy cukier. Podsmażamy
jabłka około 10-15 minut, aż do uzyskania konsystencji musu. Na końcu dodajemy
cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia.Możemy teraz przygotować bardzo proste i jednocześnie smaczne kruche ciasto. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie niewielką część (1/5) łączymy z
kakao i wstawiamy do zamrażalnika na około 20 minut. Pozostałą część ciasta trzeba rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną i posypaną
bułką tartą blaszkę o orientacyjnych wymiarach 20x30 cm. Teraz czas na ułożenie
musu jabłkowego. Ostatnia czynność to utarcie na największych oczkach tarki zmrożonego
kakaowego ciasta.Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temperaturze 180 st.C.SMACZNEGO!