ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Pierwszy przepis, który zaprezentuję to przepis na szarlotkę. Jest to jedno z moich ulubionych ciast (zaraz po serniku). Samodzielnie przyrządzimy mus jabłkowy oraz kruche ciasto.
Składniki:
Mus jabłkowy :
około 8 jabłek średniej wielkości,
4 łyżeczki brązowego cukru,
laska wanilii lub cukier waniliowy,
2-3 łyżeczki cynamonu
Ciasto :
2,5 szklanki mąki tortowej,
150g margaryny,
150g cukru pudru,
1 jajko,
1 łyżka śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki ciemnego kakao
Zaczynamy od przygotowania musu jabłkowego. Obrane ze skórki, pokrojone w kostkę jabłka wrzucamy na patelnię i dodajemy nasiona laski wanilii oraz brązowy cukier. Podsmażamy jabłka około 10-15 minut, aż do uzyskania konsystencji musu. Na końcu dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia.
Możemy teraz przygotować bardzo proste i jednocześnie smaczne kruche ciasto. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie niewielką część (1/5) łączymy z kakao i wstawiamy do zamrażalnika na około 20 minut. Pozostałą część ciasta trzeba rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę o orientacyjnych wymiarach 20x30 cm. Teraz czas na ułożenie musu jabłkowego. Ostatnia czynność to utarcie na największych oczkach tarki zmrożonego kakaowego ciasta.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temperaturze 180 st.C.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2013/03/szarlotka.html