Wykonanie
1 kostka
margaryny,0,5 szklanki
mleka,1,5 szklanki
cukru,4 łyżki ciemnego
kakao,2 szklanki
mąki tortowej,3
jajka,szczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżeczki
cukru waniliowego lub aromatycznego
cukru pudru zmieszanego z nasionami
laski wanilii (ja wybieram ten wariant),5-6 łyżek
wiśni w
spirytusiePolewa :1 tabliczka
czekolady (najlepiej gorzkiej),2 łyżeczki
wodyDo garnka wkładamy
margarynę, wsypujemy
cukier,
kakao i wlewamy
mleko. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
margaryny i odstawiamy do ostudzenia. Następnie do tej masy dodajemy
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia,
żółtka oraz aromatyzowany
wanilią cukier puder lub
cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Białka wraz ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy
kakaowej, delikatnie mieszając. Dodajemy teraz ostatni składnik, czyli
wiśnie w
spirytusie.Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, pieczemy 45-50 minut.Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę i dodajemy
wodę. Polewa jest gotowa, gdy
czekolada całkowicie rozpuści się i masa będzie jednolita. Tak przygotowaną polewę wylewamy na upieczone ciasto
kakaowe.SMACZNEGO!!!