Wykonanie
Witajcie Kochani :)Ciekawa jestem ogromnie jak Wam się podoba mój blog po przeprowadzce.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi i komentarze.
Truskawki już się praktycznie skończyły, ale lato to bogactwo innych
owoców i trzeba z nich korzystać ile się da. Dziś
pora na
czereśnie :) Jako, że prognozy weekendowe zapowiadają upały więc nie sądzę, by komukolwiek chciało się spędzać godziny w kuchni. Dlatego mam dla Was lekkie, szybkie
czekoladowe ciasto z
czereśniami.


Składniki:4
jaja2 szkl.
mąki1,5 szlk.
cukru0,5 szkl.
wody1 kost.
margaryny3 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaczereśnie ok 0,5 kgszczypta
soliWodę,
margarynę,
cukier i
kakao podgrzewamy w garnku mieszając i do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę schładzamy ją.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli.
Żółtka miksujemy z ostudzoną masą
kakaową, wsypujemy
mąkę z proszkiem i mieszamy, na koniec dodajemy pianę z
białek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy umyte i pozbawione pestek
czereśnie. Całość pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)ciasto
czekoladowe, murzynek, murzynek z
czereśniami, ciasto
czekoladowe z
czereśniami