Wykonanie
Dziś poweekendowa propozycja na wykorzystanie
mięsa i warzyw z niedzielnego rosołu. Bardzo rzadko gotuję rosół na
mięsie ale jednak mi się zdarza. Zawsze w takim wypadku staje przed dylematem co zrobić z pozostałymi po rosole składnikami zupy. Dziś proponuję pyzy. Danie, które cieszy się powodzeniem wśród moich dzieciaków a dodatkowo pozwala wykorzystać to co akurat nam zostało dzięki
czemu jest tanie.

CIASTO1 i 1/2 kg
ziemniaków1
jajkomąka ziemniaczana (zależnie od gatunku
ziemniaków dosypywana wg potrzeby)FARSZwarzywa i
mięso z rosołu, u mnie:1/4
selera2
marchewki1
pietruszkaskrzydło z
indykapierś
kaczkiszponderŁącznie około 50 dkg
mięsa1
cebula2 łyżki
oliwyZiemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe
ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do przestygnięcia.W czasie kiedy
ziemniaki się gotują przygotowuję farsz.
Mięso i warzywa
mielę w maszynce do
mięsa.
Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na
oliwie. Do zmielonego
mięsa dodaję podsmażoną
cebulę, dosmaczam
solą i
pieprzem i dokładnie mieszam. Farsz gotowy!

Do przestudzonych
ziemniaków dodaje
jajko i po trochu
mąki ziemniaczanej. Wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki dlatego dodaję
mąkę w zależności od potrzeby w czasiewyrabiania ciasta. Z gotowego ciasta odrywam kawałki z których formuję placek wielkości dłoni. Na środek nakładam łyżkę farszu i zaklejam ciasto formując podłużne pyzy.Gotowe pyzy w rzucam na osoloną gotującą się
wodę. Gotuję ok 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody. Podaję polane podsmażoną
cebulką. Smacznego!