ßßß
Składniki:BISZKOPT:4 całe jajka2 żółtka6 łyżek cukru6 łyżek mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaBEZA:6 białek25 dkg cukrułyżka octułyżka maki ziemniaczanejKREM:25 dkg macsarpone400 ml śmietany 30%mangocukier waniliowyMUS:mangosok z połowy cytrynyłyżka skórki z cytrynyłyżka świeżej miętyPrzygotowanie:BISZKOPT:Dwa jajka i cztery żółtka ucieram na pulchną białą masę z cukrem. Zmniejszam obrotu i dodaję po łyżce mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wykładam na wysmarowaną tortownicę o średnicy 22 cm. Piekę około 25 minut w 180 stopniach.BEZA:Białka ubijam na sztywną masę. Ciągle miksując dodaję cukier, a na końcu ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę wyłożyć na papier do pieczenia formując w okrąg o średnicy około 22 cm. Wkładam do piekarnika na 10 na 180 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszę bezę około 2,5 godziny.KREM:Śmietanę ubijam z cukrem waniliowym. Pod koniec dodaję po łyżce mascarpone i ubijam na niskich obrotach aż masa będzie gładka.Masę podzielić na dwie części.Mango obieram i kroję w kostkę. Pokrojone owoce delikatnie odciskam z soku i dodaję do połowy masy - delikatnie miksuję tak aby w masie pozostał małe kawałki mango.Obie masy wsadzić do lodówki.MUS Z Mango:Drugie mango oraz soku z mango miksuję na gładka masę, dodaję sok z cytryny oraz świeżą miętę. Ponownie miksuję (można dodać łyżkę brązowego cukru ale nie koniecznie).Gotowy mus wsadzić do lodówki.Upieczony biszkopt smaruję masą z mango. Na masie ostrożnie układam bezę i smaruje pozostałym białym kremem. Całość polewam musem z mango .