ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Puk, puk... Wielkanoc :) Zbliża się już wielkimi krokami. Poszukuję inspiracji, nowych smaków - wiosennych i świątecznych... Prezent z Lidla zainspirował mnie do cytrynowej wersji babki, która... jest wilgotna, rozpływająca się w ustach... Idealna do filiżanki kawy...
Składniki:
25 dag Kasi
1 szkl. cukru
5 jajek
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
kandyzowana skórka cytrynowa (u mnie z Lidla)
Sposób przygotowania:
Miękką Kasię utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wbijaj całe jajka, ciągle mieszając. Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek. Powoli wlej sok z cytryny i dodaj skórkę. Dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy i piecz ok. godziny w 180 st.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/04/babka-cytrynowa.html