Wykonanie

Dzika tęsknota za latem skłoniła mnie do przygotowania kremu
truskawkowego, który choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych
owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna
beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;)Kruche ciasto150 g
mąki50 g
cukru pudru70 g
masłajajkoszczypta
soliszczypta
proszku do pieczeniaStrawberry
curd250 g
truskawekszklanka
cukrujajko + 3
żółtkałyżka
mąki ziemniaczanejłyżka
oliwyBeza3
białka200 g
cukru pudrułyżka
mąkiłyżka
octuszczypta
soli+
barwnik spożywczySkładniki na kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane
masłem i obsypane
kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut.

Ogarniamy krem
truskawkowy. O tej
porze roku świeże
truskawki mają smak porównywalny do plastiku, więc lepiej użyć tych mrożonych. Zmiksowane
owoce delikatnie podgrzewamy na małym ogniu z
cukrem aż do momentu rozpuszczenia kryształków. Rozbełtane
jajko,
żółtka i
mąkę dodajemy do ciepłej (nie gotującej się!) paćki, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie już bliska zagotowaniu dodajemy łyżeczkę
oliwy, mieszamy chwilę i wyłączamy, zostawiamy precz do całkowitego ostygnięcia.
Białka (bez kawałków
żółtek!) z odrobiną
soli ubijamy na sztywną pianę, partiami dodajemy
cukier puder, nie przerywając miksowania. Gdy całość się połączy, dodajemy
mąkę i
ocet, mieszamy do momentu, gdy masa będzie gęsta i perłowa. Wewnątrz rękawa cukierniczego rysujemy czerwonym barwnikiem w żelu 3 proste linie lub dodajemy kilka kropli bezpośrednio do miski z masą
bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy okrągłe
bezy o 2 cm mniejsze niż średnica tartelek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 60 minut.Zostało nam już tylko złożenie deseru :) Na kruchy spód wykładamy 2-3 łyżki strawberry
curd i przykrywamy
bezą. Podajemy z dodatkową porcją masy truskawkowej. Z podanej ilości składników wychodzi 5 gigantycznych
ciastek.



Wspaniały głos, kilka fajnych piosenek - szkoda, że tylko kilka.