Wykonanie
Misja stworzenia sernika odrobinę lżejszego niż tradycyjny została zrealizowana! Delikatnie puszysty, kremowy w smaku i pachnący
kokosem - absolutnie godzien upieczenia :)Sernik:400 g
jogurtu greckiego250 g
ricotty3
jajka1,5 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej150 g
wiórków kokosowychSpód:250 g
ciasteczek digestivepół szklanki
oleju kokosowegoWierzch:3
jajkakubek
śmietany 18%150 g
wiórków kokosowychPrzygotowujemy spód:
ciasteczka kruszymy na mniejsze części,
olej delikatnie podgrzewamy do postaci płynnej, miksujemy całość na gładką masę i przekładamy do tortownicy, lekko dociskając.
Jogurt,
ricottę,
cukier i
mąkę miksujemy ze sobą.
Jajka rozbełtujemy na puszystą masę, mieszamy ręcznie z
serem i wiórkami kokosowymi, wylewamy na
ciasteczkowy spód. Pieczemy przez 1,5 godziny w 175 stopniach (+miseczka
wody na dolną półkę piekarnika).Pół godziny przez wyjęciem sernika z piekarnika wylewamy odpowiednio wcześniej przygotowany wierzch:
wiórki kokosowe prażymy na patelni, a następnie łączymy z rozbełtanymi
jajkami i
śmietaną. Być może będzie trzeba podpiec ciasto odrobinę dłużej niż przepisowe 1,5 godziny, zależy jak wysoką macie blachę.
Za oknem już w
sumie wiosna, jakoś tak pozytywnie bardzo bardzo :)