Wykonanie
Gruszka jest niezmiernie wdzięcznym obiektem kulinarnych szaleństw. Można ją smażyć, zapiekać z
serami, układać na kruchym cieście pod
bezową pierzynką czy topić w
winie. W każdej formie smakuje wybornie.
Owoc ten świetnie nadaje się również do serników, w szczególności jeśli towarzyszy mu cynamonowa nuta.250 g
ricotty180 g
śmietany 18%70 g
cukru2 duże
gruszki2
jajka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejW misce miksujemy na gładką masę
ricottę,
jajka,
cukier,
mąkę ziemniaczaną oraz
śmietanę. Masę rozlewamy do dwóch foremek o średnicy 12 cm wysmarowanych
masłem.
Gruszki obieramy ze skórki po czym kroimy w plasterki. Plasterki układamy lekko pod skosem (i bardziej w pionie) tak by praktycznie całe zanurzone były w
masie. Wierzch sernika posypujemy
cynamonem. Serniki pieczemy przez 65-75 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem).