Wykonanie
Ostatnio zostałam zaproszona przez
Kasię z bloga Świat pachnie szarlotką do wspólnego pieczenia. Akcja polega na tym, że różne osoby z różnych miejsc konkretnego dnia publikują przepis. Zadaniem był sernik na koniec lata. Ja przygotowałam delikatne ciasto z
ricottty z
jeżynami. Inne sernik można obejrzeć na blogach pozostałych uczestniczek wspólnego pieczenia: Kasi Świat pachnie szarlotką, Oli Ola in the Kitchen, Marzeny Zacisze kuchenne, Łucji Fabryka Kulinarnych Inspiracji, Agi Agusiowe Gotowanie i Agaty happy kitchen .250 g
ricotty180 g
śmietany 18%70 g
cukru150-200 g
jeżyn2
jajka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejW misce miksujemy na gładką masę
ricottę,
jajka,
cukier,
mąkę ziemniaczaną oraz
śmietanę. Masę rozlewamy do dwóch foremek o średnicy 12 cm wysmarowanych
masłem. Na wierzchu układamy umyte i osuszone
jeżyny. Serniki pieczemy przez 65-75 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem). Przed podaniem ozdabiamy świeżymi
jeżynami i świeżymi liśćmi
ziół.