Wykonanie

O tym, że
śledź jest zdrowy, to każdy Polak wie i chwała mu za to. W Szkocji jest już trochę gorzej, bo
śledzie wyparł
wędzony łosoś i
tuńczyk z puszki oraz
dorsz w panierce. Służba zdrowia w swoich ulotkach umieściła
śledzia na samej górze tabeli wśród zdrowych ryb, dostępnych na naszym europejskim rynku.
Śledzie możemy jeść bez ograniczeń, bo nie zawierają rtęci i innych niezdrowych pierwiastków, co jest, w czasach zanieczyszczonych wód, bardzo istotne.Już tradycją się stało, że przed Świętami szykuje nową odsłonę
śledzi. Wielką popularnością cieszą się
śledzie po meksykańsku, są chyba najpopularniejszym przepisem na blogu, przepis znajdziecie TUTAJWkrótce zaprezentuję Wam
śledzie po jamajsku, ale muszę jeszcze trochę nad przepisem popracować. Dzisiaj zapraszam na
Śledzie Hindusa - będziecie zachwyceni - obiecuję!Składniki:200 G płatów
matjasów2
cebuleolej ryżowy (może być inny)1 czubata łyżeczka
curry w proszku(łagodny)1 łyżka
przecieru pomidorowego3
goździki3
ziela angielskie1 łyżeczka
papryki słodkiejdwie szczypty
cynamonudwie szczypty
kminu rzymskiego
sok z cytrynykurkumacukierJeżeli płaty są słone , to przepłukać/odmoczyć w wodzie lub
mleku. Następnie płaty nacieramy
cukrem i
kurkumą,musimy uważać z
kurkumą, dajemy tyle, żeby dodać koloru, małą szczyptę na każdy płat. Skrapiamy suto
sokiem z cytryny i odstawiamy do "przegryzienia się"
Cebulę kroimy według uznania, może być w krążki lub w piórka, ale nie za drobno. Pokrojoną
cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju, podsmażamy i po chwili na patelnię dodajemy
przyprawy i przecier, smażymy na małym ogniu przez parę minut. Studzimy. Układamy w słoiku -
cebula,
olej,
śledzie pokrojone w paski, aż do wyczerpania składników. TO JEST porcja na mały słoik 1/2 l. Słoik odstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin, nie zaglądamy, nie odkręcamy, nie próbujemy, dajmy
przyprawą popracować nad
śledziami. Jedyne co robimy , to stawiamy
śledzie do góry nogami na parę godzin, a później zmieniamy pozycję na normalną, czyli wieczkiem do góry. Możemy też położyć słoik na blacie i chwilę porolować, żeby wszystko równomiernie się poprzelewało.
Olej nabierze przepięknego koloru, co widac na zdjęciu, a o smaku musicie przekonać się sami.

Kochani, idą Święta! Pamiętajcie aby przytulić nas na "fejsbuku", wystarczy kliknąć w ikonkę na pasku po prawej stronie. Dzięki temu jako pierwsi dowiecie się o konkursie, w którym będzie można wygrać
przyprawy z całego świata!