Wykonanie
Wyobrażacie sobie, że już prawie Święta ? Gdzie ten czas zleciał? Wiem, że zaniedbuje Was strasznie....wiem, wiem i przyznaje się do zbrodni. Obiecuje też poprawę, ale to dopiero po Bożym Narodzeniu, bo teraz zawładnęła mną gorączka przedwyjazdowa, a Sznupka panika przedwakacyjna. Do tego, wszytko poprzewracało nam się do góry nogami i wyszło tak, że wakacji mamy więcej niż myśleliśmy. Jedziemy gdzie indziej, niż myśleliśmy i nie zabieramy plecaków tylko stare niedobre walizki. Zamiast jechać prosto na gorące plaże , to będziemy przez kilka dni szukać Mikołaja na londyńskich jarmarkach i zajadać świąteczne przysmaki.

Ale o tym wszystkim napiszę już w przyszłym tygodniu, bo rozpoczynam cykl postów pod tytułem "Sznupkowie na wakacjach" . Już za parę dni, dowiecie się dlaczego Tajlandia musi poczekać, dlaczego Sznupek będzie się uczył tańczyć salsę na Kubie i dlaczego Sznupcia przygotowała się na afrykańskie safari?

Tymczasem zapraszam do kuchni, obiecałam wam przepis na danie 5 minutowe. Patelnie gotowe?Świderki z
kurczakiem w kremowym sosie
szczypiorkowo-
pieczarkowym
Składniki (4-6 osób)
makaron świderki/rurki/muszelki4
piersi z kurczaka300g
pieczarekpęczek
szczypiorku8 plastrów
salamiserek Philadelphia/
śmietanasólpieprzoliwaZaczynamy od wstawienia
wody na
makaron, bo smażenie zajmie nam mniej więcej tyle czasu, co gotowanie
makaronu. Gwiazdą tej potrawy jest bez dwóch zdań
szczypiorek, który będzie dodawany do potrawy w
trzech etapach. Zaczynamy kochani, patelnie w ruch, para buch!Na rozgrzana patelnię dodajemy parę łyżek
oliwy , pokrojone w plasterki
pieczarki i 1/3 pęczka
szczypiorku (biała i jasnozielona cześć) Dodajemy
sól i sporo
pieprzu. Do podsmażonych
pieczarek dodajemy pokrojone w drobną kostkę
salami.
Salami ma za zadanie podkręcić niemrawy smak
kurczakowych piersi. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę
mięso. Smażymy przez parę minut i dodajemy połowę pozostałego
szczypiorku. Podkradamy z
makaronu pół szklanki
wody i dodajemy na patelnię, dusimy na małym gazie przez jedną minutę. Na koniec dodajemy dwie czubate łyżki
serka Philadelphia lub
śmietany i gotowe.
Makaron odcedzamy, ale nie płuczemy, mieszamy z sosem i posypujemy
szczypiorkiem. Danie szybkie i naprawdę wyśmienite.
Tajowie mają racje, że podsmażany i duszony
szczypiorek to niesamowicie aromatyczny dodatek do każdego dania.