ßßß Cookit - przepis na Gorączka przedwyjazdowa i smaczny makaron ze szczypiorkiem

Gorączka przedwyjazdowa i smaczny makaron ze szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Wyobrażacie sobie, że już prawie Święta ? Gdzie ten czas zleciał? Wiem, że zaniedbuje Was strasznie....wiem, wiem i przyznaje się do zbrodni. Obiecuje też poprawę, ale to dopiero po Bożym Narodzeniu, bo teraz zawładnęła mną gorączka przedwyjazdowa, a Sznupka panika przedwakacyjna. Do tego, wszytko poprzewracało nam się do góry nogami i wyszło tak, że wakacji mamy więcej niż myśleliśmy. Jedziemy gdzie indziej, niż myśleliśmy i nie zabieramy plecaków tylko stare niedobre walizki. Zamiast jechać prosto na gorące plaże , to będziemy przez kilka dni szukać Mikołaja na londyńskich jarmarkach i zajadać świąteczne przysmaki.
Ale o tym wszystkim napiszę już w przyszłym tygodniu, bo rozpoczynam cykl postów pod tytułem "Sznupkowie na wakacjach" . Już za parę dni, dowiecie się dlaczego Tajlandia musi poczekać, dlaczego Sznupek będzie się uczył tańczyć salsę na Kubie i dlaczego Sznupcia przygotowała się na afrykańskie safari?
Tymczasem zapraszam do kuchni, obiecałam wam przepis na danie 5 minutowe. Patelnie gotowe?
Świderki z kurczakiem w kremowym sosie szczypiorkowo-pieczarkowym
Składniki (4-6 osób)
makaron świderki/rurki/muszelki
4 piersi z kurczaka
300g pieczarek
pęczek szczypiorku
8 plastrów salami
serek Philadelphia/ śmietana
sól
pieprz
oliwa
Zaczynamy od wstawienia wody na makaron, bo smażenie zajmie nam mniej więcej tyle czasu, co gotowanie makaronu. Gwiazdą tej potrawy jest bez dwóch zdań szczypiorek, który będzie dodawany do potrawy w trzech etapach. Zaczynamy kochani, patelnie w ruch, para buch!
Na rozgrzana patelnię dodajemy parę łyżek oliwy , pokrojone w plasterki pieczarki i 1/3 pęczka szczypiorku (biała i jasnozielona cześć) Dodajemy sól i sporo pieprzu. Do podsmażonych pieczarek dodajemy pokrojone w drobną kostkę salami.
Salami ma za zadanie podkręcić niemrawy smak kurczakowych piersi. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy przez parę minut i dodajemy połowę pozostałego szczypiorku. Podkradamy z makaronu pół szklanki wody i dodajemy na patelnię, dusimy na małym gazie przez jedną minutę. Na koniec dodajemy dwie czubate łyżki serka Philadelphia lub śmietany i gotowe. Makaron odcedzamy, ale nie płuczemy, mieszamy z sosem i posypujemy szczypiorkiem. Danie szybkie i naprawdę wyśmienite. Tajowie mają racje, że podsmażany i duszony szczypiorek to niesamowicie aromatyczny dodatek do każdego dania.
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2013/11/goraczka-przedwyjazdowa-i-smaczny.html