ßßß
Ale o tym wszystkim napiszę już w przyszłym tygodniu, bo rozpoczynam cykl postów pod tytułem "Sznupkowie na wakacjach" . Już za parę dni, dowiecie się dlaczego Tajlandia musi poczekać, dlaczego Sznupek będzie się uczył tańczyć salsę na Kubie i dlaczego Sznupcia przygotowała się na afrykańskie safari?
Tymczasem zapraszam do kuchni, obiecałam wam przepis na danie 5 minutowe. Patelnie gotowe?Świderki z kurczakiem w kremowym sosie szczypiorkowo-pieczarkowym
Składniki (4-6 osób)makaron świderki/rurki/muszelki4 piersi z kurczaka300g pieczarekpęczek szczypiorku8 plastrów salamiserek Philadelphia/ śmietanasólpieprzoliwaZaczynamy od wstawienia wody na makaron, bo smażenie zajmie nam mniej więcej tyle czasu, co gotowanie makaronu. Gwiazdą tej potrawy jest bez dwóch zdań szczypiorek, który będzie dodawany do potrawy w trzech etapach. Zaczynamy kochani, patelnie w ruch, para buch!Na rozgrzana patelnię dodajemy parę łyżek oliwy , pokrojone w plasterki pieczarki i 1/3 pęczka szczypiorku (biała i jasnozielona cześć) Dodajemy sól i sporo pieprzu. Do podsmażonych pieczarek dodajemy pokrojone w drobną kostkę salami.
Salami ma za zadanie podkręcić niemrawy smak kurczakowych piersi. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy przez parę minut i dodajemy połowę pozostałego szczypiorku. Podkradamy z makaronu pół szklanki wody i dodajemy na patelnię, dusimy na małym gazie przez jedną minutę. Na koniec dodajemy dwie czubate łyżki serka Philadelphia lub śmietany i gotowe. Makaron odcedzamy, ale nie płuczemy, mieszamy z sosem i posypujemy szczypiorkiem. Danie szybkie i naprawdę wyśmienite. Tajowie mają racje, że podsmażany i duszony szczypiorek to niesamowicie aromatyczny dodatek do każdego dania.