Wykonanie
Za tydzień o tej
porze, będziemy biegać i skakać z radości na naszym nowym mieszkanku.Pakowanie w toku. Postanowiłam też nie robić zakupów, tylko pozbyć się wszystkich zapasów szafkowo - lodówkowych, wiec wymyślam przeróżne kombinacje i tworze kulinarne bohomazy. Dzisiaj jednak wyszło mi małe arcydzieło, wiec się z
wami podzielę przepisem.W zamrażalniku miałam sporą ilość
krewetek , w sam raz na jakaś
sałatkę letnią, choć trudno o lecie myśleć, jak się ma za oknem takie oto
widoki - zdjęcia robione gdzieś o godzinie 14.00.



Szaro i buro za oknem,temperatury jak późną jesienią, to chociaż na talerzu niech będzie letnio i kolorowo.Gotowi?

Produkty:400g gotowanych
krewetek - najlepiej tygrysie1 puszka
kukurydzy1-2
ogórki świeżezielona pietrucha
czosnekmajonezlimonkacukierpieprzchilisólOdmrożone
gotowane krewetki kładziemy na sitku i polewamy wrzątkiem,odstawiamy aż przestygną.Siekamy drobno zieloną
pietruszkę,czym więcej tym lepiej,posypujemy
cukrem i dodajemy sok z całej
limonki,wyciskamy około 4-6 ząbków
czosnku.Odstawiamy,niech się przegryzie. Podaje w przepisie , że
cukier, ale ja osobiście używam od pewnego czasu
syropu z agawy, zdrowszy niż
cukier i smaczniejszy niż
miód. Polecam!



Do miski wrzucamy
krewetki i dodajemy pietruchę i dokładnie mieszamy, dalej dodajemy puszkę
kukurydzy i pokrojone w gruba kostke
ogórki.
Ogórki obieramy tak, aby gdzieniegdzie zostały paseczki skóry,według Jamie Olivera przedłuża to świeżość ogórasa i nie oddaje tyle
wody. Do całości dodajemy 3-4 łyżki
majonezu, doprawiamy
solą ,
pieprzem i odrobina
chili. Gotowe Kochani!
Sałatka zrobiona w 10 minut.Teraz wkładamy do lodówki na trochę , żeby się schłodziła i można zajadać.
Ogórek z
krewetkami i
pietruszka - połączenie rewelacyjne!Polecam!

