ßßß Cookit - przepis na SLEDZIE PO MEKSYKANSKU

SLEDZIE PO MEKSYKANSKU

nazwa

Wykonanie

Nadszedl czas na kulinarne impresje,a ze gotowac uwielbiam to bedzie ich zapewne duzo na tym blogu.Moglabym w zyciu podrozowac i gotowac,gotowac i podrozowac.Kocham wszelkie kuchenne inprowizacje,nie lubie trzymac sie przepisow, kocham fantazjowac z przyprawami.U mnie, ta sama potrawa smakuje inaczej za kazdym razem.Chyba dlatego nie pieke ciast,bo tam trzeba odmierzac ,wazyc i stosowac sie do przepisu.A Ja w zyciu nie lubie ograniczen,o czym dobrze przekonali sie moi rodzice i biedni nauczyciele w szkole:)Zawsze po mojemu,chocby na okolo ,ale po mojemu:)
No ale,my tu gadu gadu,a sledzie czekaja.
Przepis zrodzil sie w wyniku eksperymentow kuchennych,a nazwa powstala w skutek uwielbienia dla tego kraju.Wiec nie jest to jakis oryginalny przepis z Jukatanu,nawet nie wiem,czy w Meksyku jedza sledzie??
Skladniki:
2x sledzie w oleju-matjasy 220g
2x duze czerwone cebule
1/2 kukurydza w puszce
1x zielona papryka
4x ogorki konserwowe
czerwone papryki jalapeno
1x limonka
4 lyzki oliwy z oliwek
pol lyzeczki cukru
Do miseczki wkladamy pokrojone w paski sledzie ,posypujemy cukrem i polewamy sokiem z wycisnietej polowki lemonki.Odstawiamy do lodowki niech sie przegryzie cukier z lemonka i wgryzie sie w sledzie.
My kroimy w kostke cebule,zielona papryke i ogorki,dodajemy pol puszki kukurydzy i papryczki jalapeno.
UWAGA!Papryczki sa bardzo ostre,wiec dodawac ostroznie,Ja bardzo lubie ostre potrawy ,wiec pol sloiczka spokojnie zuzywam.Mieszamy skladniki ze soba, dodajac po lyzce zaprawy octowej z ogorkow i papryczek oraz ze slodkiej wody z kukurydzy.
Teraz potrzebujemy litrowy sloik,wlewamy dwie lyzki oliwy z oliwek i pare kropli soku z lemonek.kladziemy pierwsza warstwe powiekanych warzywek,nastepnie warstwe sledzi i tak do samej gory.No koniec znow powtarzamy czynnosc z oliwa i lemonka.Zakrecamy sloik i do lodowki.
Po paru godzinach ,wyciagamy sloik i odstawiamy spowrotem do lodowki ,ale w troche innej pozycji
To jest bardzo wazne,sledzi nie mieszamy ,nie odkrecamy sloika,soki maja sie same przelac,wymieszac,dopiescic..:)
Czynnosc powtarzamy ze dwa razy,sledzie powinny sie przegryzac z warzywkami przynajmniej 4-6 godzin.
Ja takie sledzie podaje na lisciu salaty i ze szkockim chlebkiem.
Mowie Wam PYCHOTA!
Mam nadzieje,ze wyprobujecie i dacie znac, czy Wam smakowalo.Moze macie ochote na wiecej przepisow na sledzie?Po hindusku,po grecku?
Ufff....strasznie ciezka robota prowadzic takie bloga kulinarnego,w jednej rece aparat,w drugiej noz ,a w zebach notatnik,az dziw ,ze nie zrobilam sobie krzywdy.
P.S.Z tej ilosci produktow wyjdzie wam wiecej niz jeden litrowy slowik,wiec warto miec przygotowany jeszcze jeden maly.
**********
Polecam tez przepis na śledzie Masala na ostro po hindusku i "prawie po bretońsku" z fasolką, które znajdziecie TUTAJ
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2012/05/sledzie-na-ostroczyli-po-meksykansku.html