Wykonanie
Nadszedl czas na kulinarne impresje,a ze gotowac uwielbiam to bedzie ich zapewne duzo na tym blogu.Moglabym w zyciu podrozowac i gotowac,gotowac i podrozowac.Kocham wszelkie kuchenne inprowizacje,nie lubie trzymac sie przepisow, kocham fantazjowac z
przyprawami.U mnie, ta sama potrawa smakuje inaczej za kazdym razem.Chyba dlatego nie pieke ciast,bo tam trzeba odmierzac ,wazyc i stosowac sie do przepisu.A Ja w zyciu nie lubie ograniczen,o czym dobrze przekonali sie moi rodzice i biedni nauczyciele w szkole:)Zawsze po mojemu,chocby na okolo ,ale po mojemu:)No ale,my tu gadu gadu,a
sledzie czekaja.Przepis zrodzil sie w wyniku eksperymentow kuchennych,a nazwa powstala w skutek uwielbienia dla tego
kraju.Wiec nie jest to jakis oryginalny przepis z Jukatanu,nawet nie wiem,czy w Meksyku jedza sledzie??
Skladniki:2x
sledzie w oleju-
matjasy 220g2x duze
czerwone cebule1/2
kukurydza w puszce1x
zielona papryka4x
ogorki konserwoweczerwone papryki jalapeno1x
limonka4 lyzki
oliwy z oliwekpol lyzeczki
cukruDo miseczki wkladamy pokrojone w paski
sledzie ,posypujemy
cukrem i polewamy
sokiem z wycisnietej polowki
lemonki.Odstawiamy do lodowki niech sie przegryzie
cukier z
lemonka i wgryzie sie w
sledzie.My kroimy w kostke
cebule,
zielona papryke i
ogorki,dodajemy pol puszki
kukurydzy i
papryczki jalapeno.UWAGA!Papryczki sa bardzo ostre,wiec dodawac ostroznie,Ja bardzo lubie ostre potrawy ,wiec pol sloiczka spokojnie zuzywam.Mieszamy skladniki ze
soba, dodajac po lyzce zaprawy octowej z ogorkow i papryczek oraz ze slodkiej
wody z
kukurydzy.
Teraz potrzebujemy litrowy sloik,wlewamy dwie lyzki
oliwy z oliwek i pare kropli soku z lemonek.kladziemy pierwsza warstwe powiekanych warzywek,nastepnie warstwe
sledzi i tak do samej
gory.No koniec znow powtarzamy czynnosc z
oliwa i
lemonka.Zakrecamy sloik i do lodowki.
Po paru godzinach ,wyciagamy sloik i odstawiamy spowrotem do lodowki ,ale w troche innej pozycji
To jest bardzo wazne,
sledzi nie mieszamy ,nie odkrecamy sloika,
soki maja sie same przelac,wymieszac,dopiescic..:)Czynnosc powtarzamy ze dwa
razy,
sledzie powinny sie przegryzac z warzywkami przynajmniej 4-6 godzin.Ja takie
sledzie podaje na lisciu
salaty i ze szkockim
chlebkiem.Mowie Wam PYCHOTA!
Mam nadzieje,ze wyprobujecie i dacie znac, czy Wam smakowalo.
Moze macie ochote na wiecej przepisow na sledzie?Po hindusku,po grecku?Ufff....strasznie ciezka robota prowadzic takie bloga kulinarnego,w jednej rece aparat,w drugiej noz ,a w zebach notatnik,az dziw ,ze nie zrobilam sobie krzywdy.P.S.Z tej ilosci produktow wyjdzie wam wiecej niz jeden litrowy slowik,wiec warto miec przygotowany jeszcze jeden maly.**********Polecam tez przepis na
śledzie Masala na ostro po hindusku i "prawie po bretońsku" z
fasolką, które znajdziecie TUTAJ