Wykonanie
Pora na przepis na kolejny tort ;) Tym razem zrobiłam go dla mojego taty, gdyż jutro ma urodziny. Tata kocha muzykę i kocha śpiewać dlatego właśnie tort wygląda tak a nie inaczej ;) Po południu uzupełnię ten post o zdjęcia
tortu w środku.

Składniki na
biszkopt:8
jajek średniej wielkości2 szklanki
mąki tortowej1 i 1/2 szklanki
cukru drobnoziarnistego2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakaozielony
barwnik spożywczyaromat migdałowy do nasączenia4 małe
bananypaczka
płatków migdałówSkładniki na krem budyniowy:1 duży
budyń waniliowy500 ml
mleka200 g
margarynyniebieski
barwnik spożywczyPrzygotowanie
biszkoptu:
Jajka z
cukrem dokładnie ubijamy, przesiewamy
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia i wszystko miksujemy przez 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy tortownicę nasmarowaną
masłem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut. Gdy nasz
biszkopt jest już gotowy i nie jest już gorący
pora go dokładnie nasączyć. Gdy już nasączymy
biszkopty odkładamy je w celu lekkiego 'napęcznienia'.Przygotowanie kremu:
Budyń ugotować i pozostawić do ostygnięcia, gdy już ostygnie dodajemy do niego
margarynę i barwnik i dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.






Petite Princesse