Wykonanie
Zastanawiałam się czy to odpowiednia
pora na wstawianie przepisu na pierniczki, ale przecież pierniczki można jeść niezależnie od okazji ;) Chciałabym Wam podziękować za wyświetlenia bloga i
lajki na fanpage'u na facebooku, to właśnie dzięki Wam i dla Was robię to co robię! Jesteście niesamowici ;)Mięciutkie pierniczki:

Składniki:700 g
mąki pszennej2
żółtka10 g
sody oczyszczonej150 g
margaryny w temperaturze pokojowej150 g
miodu130 g
śmietany 18%20 g
przyprawy do pierników2 łyżeczki
przyprawy ze skórki
pomarańczy150 g
brązowego cukru1/4 szklanki
wodyPrzygotowanie:Na początku gotujemy 100 gram
cukru, po pewnym czasie dolewamy 1/4 szklanki
wody i mieszamy lekko kręcąc garnkiem, nie używając łyżki. Gdy karmel będzie już gotowy dolewamy do niego
miód, trzepiemy trzepaczką i odstawiamy do ostygnięcia. W
między czasie przygotowujemy ciasto. Do miski nakładamy
żółtka i pozostałe 50 g
cukru. Mieszamy to na kogel
mogel. Do przestudzonego karmelu dodajemy
przyprawę do piernika i
przyprawę ze skórki
pomarańczy, mieszamy i przelewamy do kogla mogla. Dodajemy do tego
śmietanę, wszystko dokładnie miksujemy. Następnym krokiem jest dodanie
mąki i ugniecenie ciasta. Gdy już otrzymamy kruchą konsystencję dodajemy
sodę oczyszczoną oraz
margarynę Wszystko razem dokładnie ugniatamy, jeżeli ciasto nadal nam się będzie kleiło do rąk należy stopniowo dosypywać niewielką ilość
mąki. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 równe części, owijamy każdą z nich folią i wkładamy do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Każdą z części rozwałkowujemy, wycinamy ciasta i wykładamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Tak przygotowane
ciasteczka wkładamy na 5-7 minut do piekarnika.POWODZENIA I SMACZNEGO ;)Na końcu oczywiście należy ozdobić nasze pierniczki, ale to już zależy od nas czym i jak je ozdobimy ;)





Moje propozycje podania:


Petite Princesse