Wykonanie
Muffinki można jeść także na śniadanie czy kolację :)Do podstawowego ciasta możemy wrzucić tak na prawdę wszystko.Oto nasz przepis na udane muffinki na słono!
Potrzebujemy (na 12 sztuk)- 1
jajko- 1 i 1/4 szklanki
mąki (użyliśmy
mąki pełnoziarnistej)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- pół łyżeczki
soli i
pieprzu-
przyprawy wg uznania do smaku (u nas były to
oregano,
bazylia i
tymianek)- 3/4 szklanki
mleka- 1/6 szklanki
oleju- 1
cebula- 2
parówki- kilka
oliwek-
ser żółtySkładniki mokre mieszamy w jednej misce, składniki suche w drugiej.
Parówki i
cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni.
Oliwki kroimy.Łączymy składniki mokre z suchymi i dodajemy (przestudzony) wkład dodatkowy ;)Każdy otwór formy na muffinki smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą i napełniamy
ciastem. Na wierzch kładziemy
żółty ser.Pieczemy ok.20 min w 180stopniach Celsiusza.Voila!Można serwować z
sosem czosnkowym!