Wykonanie
Pomidorowa zupaUlubiona zupa przez wielu:-), również w moim domu są jej miłośnicy. A najlepiej jak jest z
ryżem, to już można powiedzieć nic więcej do szczęścia nie trzeba. Hmmm, no może nie do końca, na deser zawsze mamy chęć:-)Składniki :- ok. 1-1,5 l
wywaru (
bulion, rosół)- 1-2
marchewki (zostawiam z rosołu, a jak nie mam to gotuję)- 1-2 puszki
pomidorów bez skórki (w sezonie wybieram świeże
pomidory:-)- 1-2 łyżki
przecieru pomidorowego- ok. 2 łyżki
śmietany(czasami mieszam z 1 łyżkę
mąki)Dodatkowo:utorowany
ryż lub
makaronśmietana do dekoracji i/lub ok. 1-2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki(nie zawsze występuje na naszych talerzach)Wykonanie:1. Odlewam część rosołu do mniszego garnka, do którego dodaję
pomidory z puszki wraz z zalewą, w której były.Ten garnek mam jednak na tyle duże, żeby zmieściły się w nim
pomidory z zalewą, ta odrobina (około 1-1,5 szklanki) rosołu i aby później łatwo mi się miksowało, nie bałaganiąc przy tym w kuchni.2. Garnek z
pomidorami i odrobiną rosołu gotuję przez jakiś czas, powiedzmy około 10 minut.3. Do ugotowanych
pomidorów, dodaję ugotowaną
marchew odłożoną z rosołu,
śmietanę, czasem dodaję odrobinę
mąki i całość miksuję.4. Zmiksowane
pomidory przelewam przez sitko do głównego garnka z rosołem i przecieram tak, aby w zupie nie pływały mi nasiona
pomidorów.Na sitku zostają mi tylko nasiona
pomidorów, czasem ich końcówki, po ogonku z krzaka.5. Dodaję
przecier pomidorowy, zależnie od upodobań i uzyskania intensywności smaku.6. Całość mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę, żeby wszystkie składniki się połączyły, doprawiam do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
cukrem.Intensywność smaku, ostrość, oczywiście w dużej mierze zależy od tego jaki był rosół, na którym całość się gotowała:-)I... zupa gotowa:-)U nas
pomidorową jemy albo z ugotowanym
ryżem albo
makaronem, który gotuję odpowiednio wcześniej. A czasem jak widać na zdjęciu, robię na podanej zupie kleks ze
śmietany:-) Można posypać posiekana
natką pietruszki, której tym razem mi zabrakło:-(Smacznego :-)