ßßß Cookit - przepis na Soczysta karkówka

Soczysta karkówka

nazwa

Wykonanie

Karkówka z grilla, niby nic specjalnego, poniekąd to już taki Polski grillowy standard tym bardziej że już prawie w każdym markecie można kupić już gotową w marynacie i tylko wrzucić na grilla. Ja jednak wolę nieco skomplikować sobie przygotowanie karkówki zyskując tym samym wyjątkowy smak i soczystość.
Samą karkówkę kupuję w firmowym sklepie masarskim Rajcza w Pszczynie i w zależności na ile osób tyle panie sprzedające pokroją mi plastrów i przepuszczą przez maszynkę do rozbijania mięsa.
I to jest właśnie jedna z istotnych różnic w porównaniu do sprzedawanych gotowców, w dodatku dużo droższych.
Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpuf
Składniki : ( na 10 porcji )
10 plastrów karkówki wieprzowej (ok 2kg)
200 ml oliwy
2 płaskie łyżki przyprawy do gyrosa
folia aluminiowa
Już się na pewno zastanawiacie dlaczego do gyrosa a nie do karczku - już odpowiadam - sprawdzałem już kiedyś gotowe mieszanki przypraw do marynat i najbardziej nam zasmakowała do gyrosa ( składniki : Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny )
Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpuf
Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny. - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpuf
Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny. - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpuf
Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny. - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpuf
Przygotowanie :
W średniej misce przygotowuję marynatę czyli łączę przyprawę z oliwą. W przygotowanej marynacie moczę kolejno plastry karczku lecz tylko z jednej strony i przekładam do pojemnika który mogę szczelnie zamknąć aby móc go co jakiś czas przewrócić. Układając jeden na drugim marynata będzie z obu stron każdego plastra a mogę być pewien że nie przesadzę z przyprawami.
Tak przygotowaną wkładam do lodówki przynajmniej 6h wcześniej przed grillowaniem, co jakiś czas przewracając pojemnik.
Grillowanie - grill musi być bardzo dobrze rozgrzany wręcz na granicy pojawiania się płomyków ognia, jest to ważne bo karkówka ma się robić szybko i krótko.
Na tak rozgrzanym grillu karkówkę smażę 5-7 minut z każdej strony.
A teraz zdradzę mój mały sekrecik na wyjątkowo fajnie soczystą karkówkę.
Po wypieczeniu karkówki nie ściągam jej na talerze tylko układam w małą piramidkę na folii aluminiowej po czym całość zawijam tą folią na 5-10 minut i dopiero podaję.
Możecie być pewni że temperatury nie straci a zatrzyma swoją wilgotność przez co smakuje wybornie.
Smacznego :)
Źródło:http://mechanikgrilluje.blogspot.com/2014/06/soczysta-karkowka.html