Wykonanie
Karkówka z grilla, niby nic specjalnego, poniekąd to już taki Polski grillowy standard tym bardziej że już prawie w każdym markecie można kupić już gotową w marynacie i tylko wrzucić na grilla. Ja jednak wolę nieco skomplikować sobie przygotowanie
karkówki zyskując tym samym wyjątkowy smak i soczystość.Samą
karkówkę kupuję w firmowym sklepie masarskim Rajcza w Pszczynie i w zależności na ile osób tyle
panie sprzedające pokroją mi plastrów i przepuszczą przez maszynkę do rozbijania
mięsa.I to jest właśnie jedna z istotnych różnic w porównaniu do sprzedawanych gotowców, w dodatku dużo droższych.
Sól,
czosnek,
kolendra,
gorczyca,
papryka słodka,
chili,
cukier,
kozieradka,
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
cebula,
pieprz czarny - See
more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpufSkładniki : ( na 10 porcji )10 plastrów
karkówki wieprzowej (ok 2kg)200 ml
oliwy2 płaskie łyżki
przyprawy do gyrosafolia aluminiowaJuż się na pewno zastanawiacie dlaczego do gyrosa a nie do karczku - już odpowiadam - sprawdzałem już kiedyś gotowe
mieszanki przypraw do marynat i najbardziej nam zasmakowała do gyrosa ( składniki :
Sól,
czosnek,
kolendra,
gorczyca,
papryka słodka,
chili,
cukier,
kozieradka,
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
cebula,
pieprz czarny )
Sól,
czosnek,
kolendra,
gorczyca,
papryka słodka,
chili,
cukier,
kozieradka,
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
cebula,
pieprz czarny - See
more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpuf
Sól,
czosnek,
kolendra,
gorczyca,
papryka słodka,
chili,
cukier,
kozieradka,
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
cebula,
pieprz czarny. - See
more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpuf
Sól,
czosnek,
kolendra,
gorczyca,
papryka słodka,
chili,
cukier,
kozieradka,
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
cebula,
pieprz czarny. - See
more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpuf
Sól,
czosnek,
kolendra,
gorczyca,
papryka słodka,
chili,
cukier,
kozieradka,
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
cebula,
pieprz czarny. - See
more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpufPrzygotowanie :W średniej misce przygotowuję marynatę czyli łączę
przyprawę z
oliwą. W przygotowanej marynacie moczę kolejno plastry karczku lecz tylko z jednej strony i przekładam do pojemnika który
mogę szczelnie zamknąć aby móc go co jakiś czas przewrócić. Układając jeden na drugim marynata będzie z obu stron każdego plastra a
mogę być pewien że nie przesadzę z
przyprawami.Tak przygotowaną wkładam do lodówki przynajmniej 6h wcześniej przed grillowaniem, co jakiś czas przewracając pojemnik.Grillowanie - grill musi być bardzo dobrze rozgrzany wręcz na granicy pojawiania się płomyków ognia, jest to ważne bo
karkówka ma się robić szybko i krótko.Na tak rozgrzanym grillu
karkówkę smażę 5-7 minut z każdej strony.A teraz zdradzę mój mały sekrecik na wyjątkowo fajnie soczystą
karkówkę.Po wypieczeniu
karkówki nie ściągam jej na talerze tylko układam w małą piramidkę na folii aluminiowej po czym całość zawijam tą folią na 5-10 minut i dopiero podaję.Możecie być pewni że temperatury nie straci a zatrzyma swoją wilgotność przez co smakuje wybornie.Smacznego :)