Wykonanie
Wczoraj E. zaprosiła nas do siebie i ugościła pysznymi pankejkami z
czekoladą i
bananami.Pomysł świetny, więc nie byłoby sprawiedliwe, gdyby Ukochany tylko się o ich wspaniałości nasłuchał.A że czeka mnie dzisiaj najnudniejszy i straszliwie długi dzień to pancakes poprawiły mi humor...Moja prywatna wariacja na temat dania E. czeka poniżej.Składniki: (9-10 placków)- 1 szklanka
mąki- 1
jajko- 3/4 szklanki
mleka- 1/4 szklanki
cukru pudru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 łyżki
oleju rzepakowegoWykonanie:
Mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sodę przesiać przez sito do naczynia, w którym będziemy rozrabiać ciasto. Dodać
mleko,
jajko i
olej. Wymieszać (konsystencja ma być trochę gęstsza niż ciasta naleśnikowego). Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.Smażyć niewielkiej wielkości placki na suchej teflonowej patelni.UWAGA PRAKTYCZNA: Placek przewracamy na drugą stronę kiedy na wierzchu pojawiają się bąbelki powietrza. Do przewracania świetnie nadaje się szeroka
łopatka.Jako dodatki polecam
miód i
wiśnie (u mnie z
soku wiśniowego domowej roboty)Gotowe. Smacznego.