ßßß Cookit - przepis na LEŚNY MECH

LEŚNY MECH

nazwa

Wykonanie

Byłam tak bardzo ciekawa smaku tego ciasta, że musiałam je zrobić. Jak wyszło? Hmmm, nie będę się chwalić, ale ciasto rewelacyjne. Nie za słodkie w smaku i w ogóle nie wyczuwa się szpinaku. Ciasto na czasie, takie wiosenne, zielone. Tym ciastem przywołuje wiosnę! Chcę słonka i ciepła!
SKŁADNIKI
Na ciasto:
45dag rozdrobnionego szpinaku;
1 szklanka cukru;
1,5 szklanki oleju;
5 jaj;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
3 szklanki mąki krupczatki.
Na masę:
1l śmietanki 30%;
2 galaretki cytrynowe;
1 galaretka agrestowa;
2 op. śmietanfixu.
Dodatkowo:
owoc grantu.
WYKONANIE
Szpinak odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę. Następnie powoli dolewamy olej. Na końcu partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy szpinak. Ciasto przekładamy na dużą blachę i pieczemy około 50 minut. Studzimy. Biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej.
Galaretkę agrestową przyrządzamy w 1,5 szklanki wody, zostawiamy ją do całkowitego stężenia (będziemy ją kroić w kostkę i dodawać do śmietany). A galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach i dodajemy śmietanfix. Na końcu dolewamy tężejącą galaretkę cytrynową oraz pokrojoną w kostkę agrestową galaretkę.
Teraz zostało nam złożenia ciasta. Ścinamy wierzch ciasta i go kruszymy (będzie służył jako imitacja mchu). Na ciasto wykładamy masę śmietanową, okruchy ciasta oraz posypujemy owocem granatu. Wkładamy do lodówki.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2015/04/lesny-mech.html