Wykonanie
Byłam tak bardzo ciekawa smaku tego ciasta, że musiałam je zrobić. Jak wyszło? Hmmm, nie
będę się chwalić, ale ciasto rewelacyjne. Nie za słodkie w smaku i w ogóle nie wyczuwa się
szpinaku. Ciasto na czasie, takie wiosenne, zielone. Tym
ciastem przywołuje wiosnę! Chcę słonka i ciepła!

SKŁADNIKINa ciasto:45dag rozdrobnionego
szpinaku;1 szklanka
cukru;1,5 szklanki
oleju;5 jaj;3 łyżeczki
proszku do pieczenia;3 szklanki
mąki krupczatki.Na masę:1l
śmietanki 30%;2
galaretki cytrynowe;1
galaretka agrestowa;2 op. śmietanfixu.Dodatkowo:
owoc grantu.WYKONANIE
Szpinak odsączamy na sitku z nadmiaru
wody.
Jajka miksujemy z
cukrem na puszysta masę. Następnie powoli dolewamy
olej. Na końcu partiami wsypujemy przesianą
mąkę z proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy
szpinak. Ciasto przekładamy na dużą blachę i pieczemy około 50 minut. Studzimy.
Biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej.
Galaretkę agrestową przyrządzamy w 1,5 szklanki
wody, zostawiamy ją do całkowitego stężenia (będziemy ją kroić w kostkę i dodawać do
śmietany). A
galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach
wody.
Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach i dodajemy śmietanfix. Na końcu dolewamy tężejącą
galaretkę cytrynową oraz pokrojoną w kostkę
agrestową galaretkę.Teraz zostało nam złożenia ciasta. Ścinamy wierzch ciasta i go kruszymy (będzie służył jako imitacja mchu). Na ciasto wykładamy masę
śmietanową, okruchy ciasta oraz posypujemy
owocem granatu. Wkładamy do lodówki.