Wykonanie
Dostałam ostatnio kilka sztuk
młodej cukinii. Postanowiłam więc z jednej z nich zrobić moje ulubione placuszki.A przyznam się, że
mogę je jeść na okrągło. Tak przyrządzone placki możemy podać z
jogurtem posypanym
szczypiorkiem a nawet z gulaszem. Ja uwielbiam najprostsze rozwiązanie - posypuję je
cukrem :).
SKŁADNIKI1 mała
cukinia;4
ziemniaki;
cebula;
jajko;
mąka razowa żytnia;
pieprz Prymat;
olej do smażenia.WYKONANIE
Cukinie,
ziemniaki i
cebulę obieramy i ścieramy na tarce (
cukinię na grubej tarce, resztę na drobnej). Ja nie odlewam soku, tylko dodałam
mąkę razową grubo mieloną, by dobrze wchłonęła sok. Dodajemy
jajko i
przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju smażymy nasze placki z dwóch stron z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego!!!