Wykonanie

SKŁADNIKI15dag
mąki pszennej;15 dag
mąki orkiszowej;40 dag
cukinii;15 dag
cukru brązowego;0,5 szklanki
oleju;2
jajka;1 łyżeczka
proszku do pieczenia;1 łyżeczka
sody;1 łyżeczka
cynamonu;3
jabłka;
suszone owoce (
rodzynki,
wiśnie,
żurawina, aronia, gojia).

WYKONANIE
Cukinię myjemy, ścieramy ze skórką i pestkami na tarce jarzynowej. Odsączamy na sitku.
Mąkę przesiewamy, dokładamy do niej
cukier,
sodę, proszek,
cynamon i wszystko mieszamy.
Jajka miksujemy z
olejem. Płynne składniki dodajemy do suchych. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
cukinię i
bakalie. Po wymieszaniu ciasto przekładamy do keksówki. Na wierz układamy kawałki obranych
jabłek, lekko je dociskając. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.