ßßß Cookit - przepis na Arabski chleb pita

Arabski chleb pita

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 10
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
drożdże 15 gramów
cukier 0,5 łyżek deserowych
woda ciepła 1 szklanek
olej 2 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
olej według uznania
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłej wody i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsypać do miski, wlać drożdże i resztę wody oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrobić, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmarować olejem i włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować je na placuszki centymetrowej grubości. Zwilżyć je lekko wodą(by się nie zrumieniły) i piec ok. 8 minut na natłuszczonej blasze lub bezpośrednio na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy pity zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą gotowe. Upieczone placki zawinąć w folię lub pergamin, by nie stwardniały. można je jeść ciepłe lub zimne. Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie kieszeń. Arabskie nadzienie to kulki falafla i pokrojone warzywa polane w środku sosem. Ale można włożyć do kieszeni to, co mamy pod ręką: pokrojone wędliny, żółty ser, pomidory, ogórki lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami mięsa.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: smak
Data: 2010-09-16
Wcale nie trzeba żadnych drożdży wystarczy maka i sol i nie żaden jeden centymetr grubości rozwałkować na dwa trzy milimetry najlepiej na okrągło jak pita zacznie puchnąc i się zarumieni wyjmować od razu kroić krążkiem do pizzy na cztery składać jeden na drugim po cztery i zawijać folia.Najlepsze są świeże z pieczonym mięsem z kurczaka i dodatkami warzyw jak kto lubi można dodać zaziki.
Autor: Floress
Data: 2009-04-27
uwielbiam
Autor: monpol6
Data: 2009-04-09
Na pewno spróbuję
Autor: Iza
Data: 2008-12-12
Jako deser też może być :)
Autor: pawlo1404
Data: 2008-12-12
co ten przepis robi w deserach?
Autor: edl26
Data: 2008-12-09
taki chlebek + pierś z kurczaka(usmażona z przyprawą gyros) pomidorek ogórek kapusta odrobina majonezu i mamy kebab domowej roboty bardzo pyszny :)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5270/Arabski-chleb-pita