Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 10SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
drożdże 15 gramów
cukier 0,5 łyżek deserowych
woda ciepła 1 szklanek
olej 2 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
olej według uznaniaWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, wymieszać z połową ciepłej
wody i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
Mąkę i
sól wsypać do miski, wlać
drożdże i resztę
wody oraz 2 łyżki
oleju. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blat posypany
mąką i wyrobić, często podsypując
mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmarować
olejem i włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować je na placuszki centymetrowej grubości. Zwilżyć je lekko
wodą(by się nie zrumieniły) i piec ok. 8 minut na natłuszczonej blasze lub bezpośrednio na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy
pity zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą gotowe. Upieczone placki zawinąć w folię lub pergamin, by nie stwardniały. można je jeść ciepłe lub zimne. Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie kieszeń. Arabskie nadzienie to kulki falafla i pokrojone warzywa polane w środku sosem. Ale można włożyć do kieszeni to, co mamy pod ręką: pokrojone
wędliny,
żółty ser,
pomidory,
ogórki lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami
mięsa.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: smakData: 2010-09-16Wcale nie trzeba żadnych
drożdży wystarczy
maka i sol i nie żaden jeden centymetr grubości rozwałkować na dwa trzy milimetry najlepiej na okrągło jak
pita zacznie puchnąc i się zarumieni wyjmować od razu kroić krążkiem do pizzy na cztery składać jeden na drugim po cztery i zawijać folia.Najlepsze są świeże z
pieczonym mięsem z
kurczaka i dodatkami warzyw jak kto lubi można dodać zaziki.Autor: FloressData: 2009-04-27uwielbiamAutor: monpol6Data: 2009-04-09Na pewno spróbujęAutor: IzaData: 2008-12-12Jako deser też może być :)Autor: pawlo1404Data: 2008-12-12co ten przepis robi w deserach?Autor: edl26Data: 2008-12-09taki chlebek +
pierś z kurczaka(usmażona z przyprawą gyros) pomidorek
ogórek kapusta odrobina
majonezu i mamy kebab domowej roboty bardzo pyszny :)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: