Wykonanie
Sałatkę tą robiłam pierwszy raz i bez większego przekonania. Ponieważ jednak jej smak zachwycił nie tylko mnie, postanowiłam ją Wam zaprezentować. Moja
sałatka stała się
hitem na sylwestrowym
stole i zniknęła w mig. Ponieważ jest sycąca, można ją zapakować w pojemniczek i zabrać do pracy. Musicie koniecznie ją wypróbować.
SKŁADNIKIdrobny
makaron (ja wybrałam
makaron Jastrzębski * drobne muszelki);4
ogórki konserwowe;
papryka czerwona i żółta;ząbek
czosnku;
cebula czerwona;
groszek konserwowy;
szczypiorek;0, 25 dag
szynki białej;
majonez;
sól i
pieprz;WYKONANIE
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu, odsączamy na sitku, studzimy.
Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy w kosteczkę. Tak postępujemy również z
cebulką.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Szynkę roimy w kosteczkę,
szczypior siekamy. Wszystko wsypujemy do miski dodajemy
majonez i
przyprawy, dokładnie mieszamy.*
Makarony Jastrzębskie produkowane są z
mąki durum z dodatkiem
mąki zwyczajnej i świeżych jaj. Posiadają certyfikaty najwyższej jakości. W Jogodexie produkują wiele kształtów
makaronów. Po ugotowaniu
makarony te zachowują swój pierwotny kształt, nie sklejają się. W
sałatce sprawdził się znakomicie. Polecam!