Wykonanie
Całkiem niedawno
Cukier Królewski ogłosił konkurs na deser, który można by podać na królewski stół. Pomyślałam sobie, że to nie lada zadanie i postanowiłam wziąć w nim udział. Tak powstał tort
makowo-
orzechowy przekładany kremem maślanym. Wyszedł dosyć ciekawie i dostojnie, jak sądzę. Ciemny kolor
maku świetnie komponował się z
białym kremem. Czerwone
wiśnie zaś w ciekawy sposób dopełniły całości. Muszę się pochwalić, że tort zyskał uznanie królewskiego jury i udało mi się wygrać świetny mikser. Przepis zaś został zamieszczony w książce, którą możecie zobaczyć tutaj .

SKŁADNIKINa ciasto:20 dag
maku mielonego;10 dag
orzechów włoskich mielonych;30 dag
cukru;8 jaj;2 łyżki
bułki tartej;3 łyżki
kaszy manny;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;szczypta
soli;Na krem:25 dag
masła roślinnego;1 szkl.
cukru pudru;1 szkl.
mleka zsiadłego;Na poncz:1 szkl. bardzo mocnej
herbaty;1 łyżka
cukru;1 łyżeczka
cukru wanilinowego;sok z 1
cytryny;
zapach rumowy lub
rumDodatkowo:
dżem;
wiśnie mrożone lub z kompotu;
orzechy lub
płatki czekolady do ozdoby;WYKONANIE
Żółtka ucieramy z
cukrem, na gładką, puszystą masę. Dodajemy
mak i
orzechy. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy
kaszę,
bułkę tartą i
proszek do pieczenia.
Białka ubijamy z odrobiną
soli na sztywna pianę. Dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w tortownicy o śr. 23 cm. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na 3 krążki.Przygotowujemy krem.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puch. Gdy masa jest już puszysta dolewamy porcjami
mleko zsiadłe, chwilkę miksujemy. Odstawimy krem, aby przygotować poncz. Zaparzamy
herbatę, słodzimy, dolewamy zapach.Składanie
tortu. Pierwszy krążek ciasta skrapiamy ponczem, dajemy na to 1/3 kremu, rozsmarowujemy. Nakładamy drugi krążek ciasta i znowu nasączamy, smarujemy
dżemem, układamy
wiśnie. Na
owoce dajemy drugą warstwę kremu. Przykrywamy trzecim krążkiem, którego też skrapiamy ponczem. Wierzch i boki
tortu smarujemy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy.